-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Hapšenja Haradinaja i Orića dvostruka igra Zapada

BEOGRAD – Hapšenja Nasera Orića i Ramuša Haradinaja po srpskim potjernicama predstavljaju „dvostruku igru“ Zapada kako bi Srbija prihvatila po nju neki od teških zahtjeva.

Kriminolog Zlatko Nikolić i profesor Fakulteta bezbjednosti Milan Mijakovski su izjavili da se iza „tog iznenadnog priznavanja srpskih potjernica krije želja dijela međunarodne zajednice, ne za pravdom, već za ispunjenjem ličnih interesa“.

Oni su u tom kontekstu pomenuli i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i nedavnu izjavu premijera Aleksandra Vučića da je pred Srbijom težak period.

„Bojim se da su ta hapšenje daleko od realnosti jer oni (dio međunarodne zajednice) i ne žele njih (Orića i Haradinaja) radi nas ili pravde, već hoće da stvore neki privid o pravednosti“, rekao je Nikolić.

On očekuje i da će Orić i Haradinaj biti pušteni, s čim se saglasio i Mijakovski koji je ocijenio i da su u slučaju njihovih hapšenja „radi o sračunatoj igri“ dijela zapada usmjerenoj ka ostvarivanju sopstvenih interesa.

Mijalkovski je napomenuo i da su na potjernicma i druge osobe, poput Hašima Tačija, ali da se oni ne hapse iako su dostupni međunarodnim organima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da hapšenje Haradinaja, koji u srpskom Tužilaštvu ima debeo kriminalni i zločinački dosije, kao i nedavno hapšenje Nasera Orića, ima za cilj instrumentalizaciju pravde u svrhu podrške „nakaradne rezolucije o Srebrenici“.

On je podsjetio da je Hag svojevremeno amnestirao ova dva zločinca, a sad se oni navodno hapse da bi Srbi dobili iluziju da zapadne filijale pošteno postupaju i prema onima koji su činili zločine nad Srbima.

„Žele da pošalju poruku da su procesuirani, a mi vrlo dobro znamo da će i Orić i Haradinaj biti pušteni. Žele da zamajavaju Srbe i srpsko javno mnjenje da bi nam lakše „poturili“ rezoluciju o Srebrenici i sa druge strane svjetskoj javnosti stvorili predstavu da Srbi pričaju da je sve upereno protiv njih, a eto mi hapsimo i one koji su se ogriješili o njih“, kaže Anđelković.

On smatra da su ova dva slučaja dio prljave igre koju su Srbi već imali priliku da vide i dodaje da je Zapad u svojim scenarijima pragmatičan i spreman da učini sve da pogura rezoluciju o Srebrenici.

„Da bi pogurao rezoluciju o Srebrenici, Zapad bi bio spreman da žrtvuje i Orića i Haradinaja. To su ipak mali igrači na geopolitičkoj karti. Oni su totalno nebitni i topovsko meso“, smatra Anđelković.

On dodaje da je suština svega udar na Srbe preko rezolucije i stvaranje dimne zavjese koja to prikriva.

Anđelković ističe da je za Zapad važno iz geopolitičkih razloga da sruši vlast u Banjaluci i oslabi Republiku Srpsku i radi toga je spreman da sve žrtvuje.

„Šta za Zapad znače dva komandanta muslimana i Albanaca kada su svojevremeno i sami muslimanski ekstremisti koji su bili povezani sa Zapadom bili u stanju da žrtvuju na stotine muslimana i insceniraju čitavu stvar oko Srebrenice. Bili su spremni da ljude natjeraju u proboj da bi stradali, pa da bi prikazali da su likvidirani. Šta za njih znače dva komandanta“, upitao je Anđelković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se