10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Grupa ruskih kompanija polovinom jula u Banjaluci

BANJALUKA – Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović rekao je da je, nakon razgovora sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, gubernator Sankt Peterburga odmah dao naredbu da bude formirana grupa njihovih kompanija koja bi 15. jula došla u Banjaluku.

Perović je naveo da delegaciju Sankt Peterburga najviše interesuje hrana.

„Kod nas postoji hrana koja je potrebna Rusiji kao što su voće, povrće, meso i mesne prerađevine, a zainteresovani su i da investiraju u proizvodne pogone. Uskoro u Srpsku dovodimo i grupu privrednika koje interesuje i tekstilna industrija, a preduzeće `Zarubežnjeft` planira da gradi dvije ogromne benzinske pumpe sa motelom i restoranima na autoputu Banjaluka – Gradiška“, rekao je Perović.

On je naglasio da Rusija nije promijenila politiku prema Srpskoj i BiH, i da se nije odustalo od ruskog kredita.

Perović je naglasio da je tokom posjete predsjednika Srpske Milorada Dodika Rusiji dogovorena konkretna privredna saradnja Srpske sa tamošnjim kompanijama, te da je davno najavljeni ruski kredit još „živ“ i da se na njemu radi.

„Rusiji nije lako, jer je zbog uvođenja sankcija, pada cijene nafte i svega drugog imala oko 200 milijardi dolara gubitaka“, rekao je Perovič za „Pres Republika Srpska“.

Perović je potvrdio da su tokom posjete Moskvi predstavnici Srpske otvorili temu o izgradnji „Turskog toka“, u koju je uključena i Rusija, te da su Rusi potvrdili da tu nema ništa sporno i da će Republika Srpska dobiti svoj krak, kao što je i dogovoreno.

Komentarišući navode da je Rusija stavila potpis na kominike Savjeta za provođenje mira, Perović je rekao da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio da ova svjetska sila ne mijenja politiku prema Srpskoj.

„Ambasador /u BiH/ Petar Ivancov demantovao je da je izjavio da se u Srebrenici dogodio genocid. Nisam bio tu i ne znam šta je konkretno rekao, niti kako su ga protumačili, ali znam da je demantovao ono što je preneseno u tamošnjim medijima“, istakao je Perović i dodao da Rusija poštuje cjelovitost BiH, ali i traži poštivanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne njegovog duha.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se