3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

„FAC“: Šuker – obožavalac nacističkog vazala Ante Pavelića

Ugledni njemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ u tekstu pod naslovom „U stavu mirno pored fašističkog vođe“ postavlja pitanje kako je moguće da funkcioner Uefe može biti Davor Šuker, koji pozira na grobu ustaškog nacističkog vazala Ante Pavelića.

List je objavio i fotografiju nasmijanog Šukera koji u stavu mirno pozira na grobu zločinačkog vođe fašističke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Nijemcima najviše bode oči slika od prije 20-ak godina, kada je Šuker na vrhuncu golgeterske slave posjetio grob ratnog zločinca i nacističkog sluge Pavelića, prenosi portal „Indeks“.

„Predsjedniku Uefe Mišelu Platiniju i Uefi treba postaviti pitanje kako je moguće da je unutar te organizacije, koja toliko ulaže u skupe kampanje protiv rasizma, osoba koja u društvu dva poznata kriminalca iz hrvatskog podzemlja nasmijano pozira na grobu takvog zločinca, nacističkog vazala i vođe fašističke NDH tokom Drugog svjetskog rata, čije su ustaše istrijebile stotine hiljada ljudi koristeći se i koncentracijskim logorima?“, piše list.

Njemačka štampa o Davoru Šukeru

„Frankfurter algemajne cajtung“ zaključuje da Šukerovo ustoličenje u vrh Uefe pokazuje slabosti njenog vođstva.

„Kako vidimo, tamo se našao osvjedočeni ljubitelj nacističkog zločinca iz Drugog svjetskog rata, koji, po svemu sudeći, ima čvrste veze sa vođom kladioničarske mafije, pa nam onda malo znače Platinijeve riječi od prije dvije godine: `Klađenje direktno ugrožava fudbal, dok je rasizam prijetnja cijelom svijetu`“.

Njemačka televizija ARD tvrdi da posjeduje dokumente iz istrage državnog tužilaštva u Bohumu, koji pokazuju da je Šuker uplaćivao opklade za Antu Šapinu, za kojeg je dokazano da je namještao utakmice.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se