20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Evropski desničari traže prekid pregovora Srbije i EU

BRISEL – Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podnijeli su prijedlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU, saznaje „Danas“ u krugovima u Briselu.

To su uradili preko svoje novoosnovane Poslaničke grupe u Evropskog parlamentu, jer su, kako ističu izvori „Danasa“, zabrinuti da Srbija „ne prođe loše kao Francuska“.

Potpisnici ovog dokumenta, u koji je „Danas“ imao uvid, jesu poslanici Stiv Brioa, Dominik Bild, Sofi Montel, Mirej D’Ornano, Emerik Šoprad.

U tekstu se, između ostalog, ocjenjuje da se kasni kada je riječ o napretku u pregovaračkim poglavljima, „imajući u vidu duboka neslaganja između EU i Srbije u vezi sa statusom Kosova, u vezi s usklađivanjem sa odredbama koje se tiču ljudskih prava, kao i u vezi s diplomatskim i geopolitičkim odnosa sa Rusijom“…

Istovremeno, konstatuje se da će pridruživanje Srbije Evropskoj uniji „ugroziti odnose između država koje su nekada bile dio Jugoslavije i Rusije“, te se poziva da „pregovori o pristupanju Srbije EU budu bez odlaganja zaustavljeni“, a predsjedniku EP Martinu Šulcu se nalaže da proslijedi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu i državama članicama.

Kako „Danas“ saznaje, sa sadržajem teksta „upoznati su srpski ministri i poslanici“.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za „Danas“ da su se formiranjem novog poslaničkog kluba pod nazivom Evropa nacija i sloboda stvorili uslovi za veće institucionalno djelovanje desnice u Evropskom parlamentu.

„Oni sada mnogo lakše mogu delovati kroz sistem, odbore parlamenta i ostala tela. Kao i u domaćim parlamentima, tu je i veća minutaža koja se u EP izuzetno strogo poštuje. Klub sada ima i veću mogućnost predlaganja rezolucija i ostalih sličnih akata koje parlament može razmatrati što na radnim telima, što na samoj plenarnoj sednici. Poslanik Šoprad je veoma aktivan. Između ostalog, 30. juna će u EP organizovati okrugli sto ‘Srbija, između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije’. Šoprad je jedini autor predloga rezolucije o Srebrenici, iako su domaći mediji preneli da se radi o jednoj lokalnoj partiji iz Novog Sada“, navodi Štiplja.

Štiplija objašnjava da je snaga krajnje desnice u EP zaista beznačajna.

„Domaća javnost često poistovećuje krajnju desnicu i evroskeptike. U samom EP, koji broji 751 poslanika, postoje dva poslanička kluba – evroskeptični klub Evropa slobode i direktne demokratije Najdžela Faraža sa 45 poslanika i novoosnovani desničarski klub Evropa nacija i sloboda Marin le Pen sa oko 36 poslanika, čiji broj nije konačan. Ove dvije grupacije su izuzetno oštro suprotstavljene i njihovo zajedničko djelovanje je prosto rečeno nemoguće. Vladajući klubovi u EP, klub Evropske narodne partije, klub Naprednog saveza socijalista i demokrata, zajedno sa klubom Saveza liberala i demokrata za Evropu ima apsolutnu većinu od 481 poslanika“, ukazuje on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se