23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Duraković: Orić neće prisustvovati komemoraciji u Srebrenici

Ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić neće prisustvovati komemoraciji povodom 20 godina od zločina u Srebrenici, potvrdio je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Ćamil Duraković je za N1 TV rekao da je Orić sam odustao od prisustva tom događaju, jer je stanje „prilično destabilizujuće“ te da ne želi nikakve provokacije na račun njegovog imena, odnosno da ne želi da građani likuju nad tim što je došao u BiH.

„U suštini on nije oslobođen, on je došao i naravno da su ga preuzeli organi BiH koji će postupati s njim. On nije slobodan čovjek dok se predmet ne privede kraju. Tako da ni on sam to ne želi“, kazao je Duraković nakon sjednice Organizacionog odbora za kolektivnu sahranu u Potočarima.

Inače, komemoraciju u Srebrenici će obezbjeđivati gotovo  2.000 policajaca.

Više od 600 osoba je akreditovano za medijsko praćenje, a biće prisutni mediji iz cijelog svijeta, javio je N1.

Očekuje se, kako se navodi, prisustvo tri predsjednika države, tri premijera i tri parlamenta.

Na sjednici je rečeno da je cilj Organizacionog odbora da na dostojanstven način pripremi sahranu i komemoraciju žrtava.

Istaknuto je da je odbor nepolitički i da su osim rodbine i prijatelja žrtva, dobrodošli i svi ostali. Odbor je zadovoljan bezbjednosnim mjerama koje su sprovedene nakon, kako se navodi, narušene bezbjednosne situacije.

Duraković, koji je proteklih nedjelja nakon hapšenja Orića u Švajcarskoj po potjernici Srbije više puta ponovio da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko ratni komandant muslimana Bošnjaka ne bude izručen BiH, sada kaže:

„Pozivnica mu je otišla pa neka sam odluči“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se