20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Parlament da donese odluku o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske od koje će zahtijevati da donese obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je rekao da će predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske sutra saopštiti da namjerava da zatraži posebnu sjednicu parlamenta.

Dodik je naveo da će na referendumu biti postavljeno pitanje – da li se prihvataju nametnuti zakoni visokog predstavnika u prošlosti, posebno Zakon o Sudu i Tužilaštvu i da li se prihvata da se u Republici Srpskoj se primjenjuju odluke tog suda i tužilaštva.

„Očekujem ogromno `ne`. Očekujem da će ljudi izaći na referendum i to odbaciti jer upravo praksa pravosuđa na nivou BiH, antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe i dalje živi, bar ne u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da sve što su te institucije činile bilo protiv interesa Republike Srpske i istakao da je njima primarno urušavan ustavni poredak, te da nisu bile ni objektivne, niti su željele da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima.

„Najočitiji primjer je to što su predstavnici Tužilaštva i Suda BiH šitili zločine koji su počinjeni nad Srbima“, istakao je Dodik.

On je ponovio da će tražiti sazivanje posebne sjednice parlamenta Srpske na kojoj bi trebala biti razmatrana informacija o radu i konstituisanju Tužilaštva BiH, koje je antiustavno i nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je ocijenio je apsolutno neprihvatljiva praksa Tužilaštva BiH, koje je nametnuto od visokih predstavnika.

Poziv Savjetu bezbjednosti da odbije britansku rezoluciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će večeras u ime institucija Srpske uputiti pismo Savjetu bezbjednosti UN kome će predložiti da odbije britansku rezoluciju o Srebrenici, koja je antisrpska i nepotrebna.

„Ta rezolucija ne doprinosi pomirenju i razumijevanju, već destabilizaciji u BiH i poništava dobre korake koje je imala BiH u stabilizaciji i svom evropskom putu“, rekao je Dodik novinarima nakon odvojenih sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Srpske u Predstavničkom i Domu naroda parlamenta BiH, te zvaničnicima iz Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Dodik je rekao da se u pismu predlaže da otpočne inicijativa za formiranje međunarodne komisije koja bi trebalo da utvrdi tačne podatke o stradanju u Srebrenici od 1991. do 1995. godine.

„To bi bila jedina istina koja bi mogla doprinijeti da bude osnova za dodatno razumijevanje u BiH i pomirenje“, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su oba današnja susreta bila konstruktivna, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu srpski predstavnicim imati slične sastanke o ovakvim temama.

On je podsjetio da je Rusija dostavila svoj prijedlog rezolucije Savjetu bezbjednosti UN koji je daleko objektivniji i predstavlja osnovu za razgovore, razumijevanje i pomirenje u BiH.

Ističući da ruska rezolucija ima njegovu podršku, Dodik je naveo da je tokom nedavnog susreta u Moskvi sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim bilo riječi o mogućnosti predlaganja ovakve rezolucije, ali je ostalo da ruska strana procijeni da li je to u skladu sa praksom i procedurama u Savjetu bezbjednosti moguće i potrebno.

„Primjerenije bi bilo da je britanska rezolucija za čitavu ovu godinu bila odraz onoga što je postignuće Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspostavljanje jedne stabilne i mirne zemlje sa jasnim političkim sistemom“, rekao je Dodik.

On je dodao da je i inovirana britanska rezolucija antisrpska sa poznatom namjerom da dodatno destabilizuje i usmjeri na nemogućnost kompromisa i konsenzusa, što je neophodno BiH.

„Nametanje i izdvajanje samo jedne priče i jednog događaja o Srebrenici dio je kontinuiteta koji su predstavnici međunarodne zajednice činili kroz različite institucije sistema vlasti i formirali sud koji je od početka, čak i onda kada se taj događaj nije ni desio, imao naziv međunarodni sud u vezi sa genocidom“, istakao je Dodik.

On je dodao da je u tom pogledu bila poznata namjera međunarodne zajednice, gdje je važnu ulogu imala Velika Britanija, zbog čega je jasno zašto je predložila ovakvu rezoluciju.

Dodik je rekao da je danas dogovoreno da se nastave sastanci i koordinacija u narednom periodu, te da su razgovori najbolji način za davanje odgovora o raznim pitanjima.

„Ovi sastanci su ukazali na potrebu daljeg razgovora predstvnika Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH koji treba da pokažu više sposobnosti za koordinaciju da ne bi prolazile bilo kakve odluke ili rješenja koja nisu u interesu institucija i Republike Srpske“, istakao je Dodik.

On je podsjetio da se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem ranije dogovarao da izađu sa zajedničkim pismom koje je bilo pripremljeno, ali da se čekao ovaj zajednički sastanak.

„Nisam mogao odustati od tog akta, jer od Ivanića nisam ni dobio pismo, a
bilo je dogovoreo da danas sačinimo zajedničko pismo“, rekao je Dodik.

On je naveo da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio od srpskog člana Predsjedništva BiH da se zakaže sjednicu Predsjedništva BiH, jer je i Srbiju čekalo da se odredi o britanskoj rezoluciji o Srebrenici.

„U Beogradu smatraju da je pomalo neprimjerno da Srbija donosi svoj stav o rezoluciji koja se odnosi na drugu zemlju, a da u BiH nema stavova“, istakao je Dodik.

On je naveo da nijednog trenutka nije mislio da odustane od pisma Savjetu bezbjednosti UN, ali da je čekao današnji sastanak sa srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

Dodik je istakao da njegovo i Ivanićevo pismo sadrže identične ocjene o britanskoj rezoluciji o Srebrenici.

Važna koordinacija predstavnika različitih nivoa vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je koordinacija predstavnika Srpske na nivou BiH i institucija Republike Srpske veoma važna radi dogovora o tome šta može biti prihvatljivo na nivou BiH, te izrazio uvjerenje da će ona biti postignuta.

Dodik je istakao da se na dnevnom redu zajedničkih institucija BiH ne može naći bilo šta što bi značilo rušenje nadležnosti Srpske, kao i da niko od predstavnika Srpske na nivou BiH ne može da donosi odluke mimo institucija Republike.

Predsjednik Srpske je naglasio da je zbog toga veoma važna koordinacija predstavnika Republike Srpske u zajedničkim i institucijama Srpske.

„Ne može da se desi da bilo ko od predstavnika u zajedničkim institucijama, shodno svojoj voluntarističkoj, pa čak i partijskoj volji, mimo institucija Republike Srpske odlučuje o tome šta je važno ili ne“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Istakavši da je koordinacija važna, Dodik je izrazio uvjerenje da će to biti i postignuto, jer je i ranije bilo situacija kada su političke partije bile na vlasti i u opoziciji na različitim nivoima vlasti, ali su koordinisale o važnim pitanjima.

On je podsjetio da je prethodnih godina situacija bila drugačija, odnosno jednostavnija, jer su u zajedničkim institucijama bili predstavnici istih političkih partija kao i u Republici Srpskoj.

„Sada je malo drugačije i sadašnja situacija traži dodatni napor da se razumiju odnosi i minimumi interesa Srpske koji može okupiti i vlast i opoziciju i na jednom i na drugom nivou i da se dogovaramo oko toga šta može i ne može biti prihvatljivo na nivou BiH“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je u posljednje vrijeme bilo propusta, ali da treba stvoriti novu praksu odnosa.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se