18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik-Lavrov u Sankt Peterburgu: Rezolucija o Srebrenici potpuno neprihvatljiva za Rusiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Sankt Peterburgu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Predložena Rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zakomplikovaće situaciju na Balkanu i ona je apsolutno antisrpska, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

– Razgovarali smo o situaciji u Savjetu bezbjednosti gdje se vrše pokušaji da se progura rezolucija tempirana za godišnjicu događaja u Srebrenici. Rezolucija je apsolutno antisrpska, rekao je Lavrov.

Poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, Lavrov je naveo da je „ton (duh)rezolucije apsolutno antisrpski“.

– Ona tumači događaje na krajnje pogrešan način, čak i sa pravnog stanovišta. Ovi događaji su dati na procjenu Savjetu bezbjednosti UN, rekao je Lavrov.

Lavrov vjeruje da Rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primijećena u tom dijelu Evrope, javila je ruska novinska agencija Tas s.

– Dobra je prilika da razmijenimo mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i na Balkanu uopšte, uzimajući u obzir jasan talas etničkog nacionalizma koji smo uočili na terorističkim događanjima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji, objasnio je Lavrov, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima „u tom kontekstu svakako će, dosljedno, nastaviti sa linijom očuvanje osnovnih principa Dejtonskog sporazuma“.

I Dodik je, sa svoje strane, skrenuo pažnju na alarmantno stanje uzrokovano od Islamske države koja u svojim redovima ima oko 380 ljudi iz BiH.

– To svjedoči o prijetnji po sve nas, upozorio je Dodik, navodi Tas s.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se