9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Deklaracija o srpskim žrtvama

Skupština dijaspore i Srba u regionu izdala je deklaraciju kojom daje podršku Vladi Srbije da se obilježi dan sjećanja na srpske žrtve u 20. vijeku sa posebnim osvrtom na devedesete godine prošlog vijeka, rekao je danas predsjednik ove skupštine Dragan Stanojević.

On je upoznao članove Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu sa sadržinom deklaracije, koja je, kako kaže, predložena sa ciljem da se pomogne naporima Vlade Srbije na zaštiti pijeteta prema srpskim žrtvama.

„To je strateški put koji srpska dijaspora može da iskoristi zbog pokušaja klasifikacija istorijskih činjenica koje ugrožavaju naš nacionalni indentitet i državu“, rekao je Stanojević.

On kaže da se, osim uvođenja nacionalnog dana sjećanja na sve srpske žrtve, u deklaraciji navodi da se Skupština dijaspore i Srba u regionu zalaže za uspostavljanje memorijalnog centra srpskih žrtava u Beogradu.

U deklaraciji se podsjeća da je srpski narod kroz istoriju dao nemjerljive žrtve za odbranu civilizacijskih vrijednosti i slobode čovječanstva.

Ističući da u svjetskoj javnosti i dalje postoji nepoznanica o broju žrtava i načinu stradanja srpskog naroda, Stanojević je rekao da deklaracija ima za cilj da se kroz kulturu sjećanja obezbijedi tačna slika o srpskim žrtvama i spriječi dalja marginalizacija.

„Na taj način bi se ujedno predupredile i aktivnosti usmjerene na poricanje zločina koji su učinjeni nad Srbima. Stradalaštvo u svim istorijski relevantnim epohama po srpski narod, treba pamtiti da se ono ne bi ponavljalo“, navodi se u deklaraciji.

Na sjednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu zaključeno je da je neophodno imenovati direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu da bi se pomoglo Srbima u regionu, ali i iskoristio kapacitet onih koji žive van granica matice.

Predsjednik Odbora Janko Veselinović rekao je da Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije treba da se uozbilje i imenuje direktor Uprave da bi u punom kapacitetu država mogla da odgovori na obaveze koje ima prema Ustavu.

Prema njegovim rečima, neophodno je imenovati direktora Uprave da bi se zaštitili Srbi u regionu koji imaju brojne probleme, ali i iskoristili kapaciteti četiri miliona Srba koji žive van granica zemlje.

On je naveo da je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o dijaspori i Srbima u regionu da bi se popunile određene pravne praznine, odnosno da bi Skupština dijaspore i Srba u regionu, koja je sada u tehničkom, a ne u punom kapacitetu, mogla da nastavi sa radom.

Veselinović je najavio da će skupštinski Odbor na narednoj sjednici formirati poseban pododbor za izradu baze podataka dijaspore i Srba u regionu.

Članovi Odbora su podržali deklaraciju i ideju o bazama podataka i vođenju evidencija o dijaspori i Srbima u regionu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se