9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Decenijska prognoza Stratfora: Poremećen svijet sa mnogim promjenama straža

U narednih deset godina desiće se kolaps Rusije i Njemačke, EU će se rapasti i nastaće „četiri Evrope“, a SAD možda upotrebi nuklearno oružje.

To se navodi u izvještaju “Decenijska prognoza” privatne obavještajne kompanije Stratfor (Strategic Forecasting, Inc) gdje je u 11 tačaka procijenjeno kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina.

Kako navode, Rusija će doživjeti kolaps, što će se drastično odraziti na SAD koja će morati da angažuje vojsku, a to ne isključuje ni upotrebu nuklearnog oružja.

„Sposobnost zvanične Moskve da kontroliše sve dijelove ogromne ruske države će sve više opadati, te će se stvoriti vakuum u kome će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive“, navodi se u izvještaju.

Osim toga, sankcije, pad cijena nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi finansijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori iznuriće i oslabiti poziciju vladajuće strukture u najvećoj zemlji svijeta.

Rusija se neće zvanično „iscjepkati“ na nekoliko malih državica, ali će Kremlj svakako izgubiti svoju moć, a to će se ogledati u stvaranju poluautonomnih regiona koji se neće slagati jedni sa drugima, što vodi u nestabilnost čitave države.

„Ne očekujemo da će se Ruska Federacija dugo održati u sadašnjem državnom uređenju“, navodi se u zaključku ove tačke izvještaja.

S obzirom na to da su ruska postrojenja nuklearnog oružja rasuta po čitavom svijetu, u trenutku destabilizacije i „cijepkanja“ države, područje Rusije može da postane tempirana bomba.

Slom ruskog nuklearnog sistema biće svjetski problem broj jedan u predstojećoj deceniji, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati da angažuju vojsku kako bi se odbranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u izvještaju.

Njemačka u velikom problemu, Poljska vodeća evropska sila

Najjača evropska država ima ekonomiju koja zavisi od izvoza, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, što takođe znači da Nijemci imaju i najviše da izgube uslijed nadolazećeg talasa sve većeg evroskepticizma i potencijalne krize evra.

Stratfor predviđa da će se njemačka kriza rezultirati stagnacijom ekonomije, sličnom onoj sa kojoj se suočio Japan.

„Očekujemo da njemačka ekonomija doživi velike probleme u narednih deset godina“, navodi se u „Decenijskoj prognozi:“

Dok Njemačka bude grcala u ekonomskim problemima, kako se navodi, njen istočni susjed Poljska preuzeće ulogu jedne od najmoćnijih evropskih zemalja.

„Centar ekonomskog rasta i sve veće političke moći u Evropi biće Poljska“, piše u izvještaju Stratfora.

Populacija ove države neće biti u naglom padu, za razliku od ostalih vodećih zemalja EU.

Činjenica je da će Poljska, kao najveća i najprosperitetnija evropska zemlja, učvrstiti svoju poziciju regionalnog lidera, što će kasnije voditi ka velikom ekonomskom i političkom prestižu.

EU se raspada, nastaju “četiri Evrope”, savezništvo Turske i SAD zbog Rusije

Iako je prije svega par godina Evropska unija odavala utisak nezadržive sile, koja je uspjela da iskoreni nacionalizam u korist sveopšteg ekonomskog napretka svojih članica, Stratfor predviđa da će se evropski san u narednih deset godina raspršiti poput balona od sapunice.

„Decenijska prognoza“ ocijenjuje da će u nadolazećoj dekadi nastati četiri Evrope, potpuno otuđene jedna od druge. To su Zapadna i Istočna Evropa, Skandinavija i Britanija.

„Evropska unije će možda preživjeti u nekom okrnjenom obliku, ali evropska ekonomija, kao i politička i vojna saradnja biće isključivo na bilateralnom nivou, daleko od današnje ‘zajednice'“, navodi se u izvještaju.

U izveštaju Stratfora predviđa se još veća nestabilnost u arapskim zemljama, od koje će najveću korist imati Turska, jaka i relativno stabilna država sa odličnim strateškim položajem.

U „Decenijskom izvještaju“ piše da će Turska svakako morati da riješi konflikte koji će se svakako odigrati na njenim granicama, te da će zvanična Ankara, zahvaljujući svojoj sve jačoj poziciji, dobiti poziv da postane jedan od glavnih saveznika SAD.

„Turska i SAD će razviti saradnju na vojnom i političkom nivou, a jedan od glavnih ciljeva biće potpuno neutralisanje ruskog uticaja, naročito zbog vojnih baza u Jermeniji koje su pod kontrolom Kremlja“, piše u izvještaju.

Natalitet i ekomonija problemi Kine, Japan pomorska sila, bez rata u Južnom kineskom moru

„Ekonomski rast Kine će polako opadati, što će uzrokovati veliko nezadovoljstvo u vrhu Komunističke partije. Uprkos tome, partija neće dozvoliti bilo kakvu vrstu liberalizacije, pa će jedini način za ostanak na vlasti biti ugnjetavanje”, navodi se u izvještaju.

Kako se ističe, drugi, možda još veći problem, jeste što rast nataliteta u Kini nije podjednako teritorijalno raspoređen.

“Obalski gradovi napreduju, dok unutrašnjost Kine ima manje pristupa međunarodnim tržištima i s tim u vezi manje moći. Ovaj problem će se samo pogoršavati sa nastavkom urbanizacije Kine”.

Osim toga, regionalni razdori bili su pokretač političkog haosa tokom cijele kineske istorije i postoji mala, ali „ipak prisutna šansa da se politički interesi priobalnog dijela pobune protiv politike Pekinga da prebacuje bogatstvo u unutrašnjost kako bi obuzdao političke nemire“.

U izvještaju se dodaje da Japan ima vjekovnu pomorsku tradiciju i kao ostrvska nacija prilično je zavisan od izvoza.

Zbog toga, Kina gradi vrhunski opremljenu mornaricu i mogla bi da postane još agresivnija u kontroli pomorskih puteva u istočnom i Južnom kineskom moru, kao i Indijskom okeanu, od kojih Japan zavisi.

Japan neće imati drugu opciju osim da pokaže silu u regionu kako bi odgovorio Kini i zaštitio svoje rute za snabdijevanje. Uz američku moć koja opada, moraće to da obavi sam.

“Sada Japan zavisi od SAD koje garantuju slobodan pristup. Ali s obzirom da predviđamo opreznije američko ulaženje u poduhvate u inostranstvu i to što SAD nisu zavisne od izvoza, oslanjanje na Sjedinjene države dolazi u pitanje. Zbog toga će Japan uvećati svoju pomorsku moć u godinama koje dolaze”, stoji u izvještaju.

Regionalne sile odlučiće da sporovi oko ostrva u Južnom kineskom moru nisu vrijedni velikog vojnog sukoba, ali će i pored toga ona biti simptom opasne dinamike sila.

“Borba oko malih ostrva koja proizvode jeftinu i niskoprofitnu energiju neće biti glavno pitanje u regionu. Umjesto toga, stara igra u troje će krenuti. Rusija, sila u opadanju, sve više će gubiti sposobnost da štiti svoje pomorske interese. I Kinezi i Japanci će biti zainteresovani da ih osvajaju i i da sprečavaju druge da ih osvoje”, navodi se u izvještaju.

Opasna dinamika velikih sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako to ne bi rezultiralo oružanim sukobom u istočnom i Južnom kineskom moru.

Privreda Kine slabi, jačaju 16 drugih država, SAD se manje miješaju

Privredni rast Kine će slabiti, a rast njenih proizvodnih kapaciteta će se ugasiti.

To je zapravo dobra vijest za desetak država. Najprostiji proizvodni poslovi koje je Kina grabila za sebe preseliće se u 16 drugih privreda koje zajedno imaju ukupnu populaciju od 1,15 milijardi ljudi.

Dakle, dok će kineski rast stagnirati, idući ka nepredvidljivim političkim i ekonomskim posljedicama, za to vrijeme će Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mjanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija moći da poprave svoje privredne sudbine u narednih deset godina pošto će stizati novi proizvodni poslovi.

Kako će svijet postajati još poremećenije i nepredvidljivije mjesto u narednih deset godina, SAD će odgovoriti tako što će biti sve izbirljivije u izboru izazova umjesto preuzimanja aktivnog vođstva u rješavanju svejtskih problema

Privredni rast, uvećana proizvodnja domaće energije, pad izvoza i sigurno saznanje da ste u najbezbjednijem dijelu svijeta daće SAD taj luksuz da mogu da se izoluju od svjetskih kriza. Iako će ova ograničenija uloga Amerike u globalnim pitanjima učiniti od svijeta još nepridljivije mjesto, to je realnost koju će druge zemlje jednostavno morati da prihvate.

“Sjedinjene države će nastaviti da budu velika ekonomska, politička i vojna sila u svijetu, ali će se manje angažovati nego prije. Biće to poremećen svijet, sa „promjenom straže“ u mnogim regionima. Konstanta će biti kontinuirana i zrelija moć SAD, moć koja će biti mnogo manje vidljiva i koja će biti manje korišćena u narednih deset godina”, piše u „Stratforovom“ izvještaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se