18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Današnji dan će trajati sekund duže

Poslednji minut današnjeg dana u čitavom svijetu će trajati 61 sekund, zbog fenomena usporavanja rotacije Zemlje oko Sunca.

U minutu između 23:59 i 00:00 časova, isti sekund će se brojati dva puta, radi usklađivanja prirodne i atomske vremenske skale.

Iako „obični ljudi“ neće primjetiti nikakvu razliku, sekund „viška“ predstavlja pravu glavobolju za rukovodioce globalnih satelitskih sistema navigacije i sistema usklađivanja računarskih mreža.

Prema riječima Hasana Esenoglua, profesora fakulteta u Istanbulu, praksa „produžavanja“ minuta prvi put je primjenjena 1972. godine. Prethodila joj je Međunarodna konvencija o Univerzalno koordinisanom vremenu, prema kojoj razlika između Univerzalnog vremena (zasnovanog na rotaciji Zemlje i njenom položaju u odnosu na svemirska tijela), i Međunarodnog atomskog vremena ne smije da bude veća od 0,9 sekundi.

U prošlosti je ukupno 25 puta vremenu dodavana po jedna sekunda, a to se poslednji put dogodilo 2012. godine.

Rotacija Zemlje se usporava pod uticajem gravitacije Mjeseca i Sunca, a naša planeta je osjetljiva i na uticaje atmosferskih kretanja, promjene ledenog pokrivača i potrese.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se