18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dačić: Srbija će nastaviti konstruktivno da pristupa dijalogu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je tokom skupa „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu u Briselu da će Srbija nastaviti konstruktivno da pristupa dijalogu sa Prištinom, uprkos izostanku dogovora na sinoćnjoj rundi razgovora, jer „dijalog nema alternativu“.

Dačić je naveo da je Srbija svjesna značaja „koji proces normalizacije sa Prištinom ima za evropske integracije Srbije“.

Osvrćući se na jučerašnju „maratonsku“ rundu razgovora sa predstavnicima Prištine u kabinetu visokog predstavnika EU Federike Mogerini, Dačić je ukazao da do finalnog dogovora nije došlo jer prištinska strana nije htjela da provede neke dijelove Briselskog sporazuma, naročito u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština /ZSO/.

„Srbija se do samog kraja držala principijelnih stavova koji su svi bili zasnovani na Briselskom sporazumu. U tome je razlika između nas i prištinske strane“, rekao je Dačić.

On je istakao da je i Mogerinijeva rekla da je formiranje ZSO ključno za primjenu Briselskog sporazuma.

Obraćajući se učesnicima skupa, kome je prisustvovao veliki broj poslanika Evropskog parlamenta, Dačić je istakao privrženost Srbije evropskim integracijama, uprkos brojnim preprekama na tom putu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se