18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Čekanje na operacije u RS deset puta kraće

BANJALUKA – Bolnice u RS skratile su čekanje na operacije i zahtjevne preglede, pa pacijenti na mnoge zahvate čekaju manje nego u Srbiji, Hrvatskoj i nekim razvijenim zemljama.

Na operaciju koljena u Srpskoj se čeka u prosjeku 50 dana, dok pacijenti u Srbiji na taj zahvat moraju da čekaju deset puta duže. Kada je riječ o ovoj, ali i o operacijama katarakte i kuka, analiza koju je uradio Fond zdravstvenog osiguranja RS pokazuje da je čekanje u bolnicama u RS kraće nego u Hrvatskoj, Portugaliji, Irskoj, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji. Analiza je rađena za prošlu godinu, a liste čekanja za operativne zahvate u Srpskoj upoređene su sa podacima iz zemalja regiona i ostatka svijeta koji su dostupni putem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Prema tim analizama, zdravstvenim ustanovama u RS, i pored mnogih problema sa kojima kubure, na brzini zakazivanja operacija mogu da pozavide bolnice i iz mnogo razvijenijih zemalja.

Stanovnici Srpske koji moraju na snimak kičme i glave magnetnom rezonancom čekaju od 15 do 30 dana, dok se najduže čeka na magnetnu rezonancu dojke – tri mjeseca. Razlog za to je što se pregled obavlja isključivo u Banjaluci za pacijente iz cijele RS. U Srbiji se, kako ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, na magnetnu rezonancu čeka i po 12 mjeseci, a slično je i u Hrvatskoj. Na snimak dojke magnetnom rezonancom u Hrvatskoj se čeka do 350, a srca do 210 dana.

– Proteklih godina smo sproveli mnoge aktivnosti kako bismo smanjili liste čekanja, posebno iz oblasti dijagnostike, konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite i radioterapije – istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

U Univerzitetskoj bolnici – Klinički centar Banjaluka kažu da se kod njih na operativne zahvate ne čeka duže od deset dana. U Klinici za očne bolesti najduže se čeka operacija katarakte, iako nisu precizirali koliko dugo, dok se ostali operativni zahvati ne čekaju duže od deset dana.

– U Klinici za kardiovaskularne bolesti ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda zbrinjava odmah, a dinamika zakazivanja pacijenata za koronarografiju i ugradnju stenta koji nisu hitni slučajevi zavisi od distribucije potrošnog materijala od strane dobavljača. Endoskopske pretrage koje se rade u Klinici za unutrašnje bolesti, kao što je kolonoskopija, čekaju se u prosjeku do 20 dana – istakli su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj.

U bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju kažu da nema čekanja na operativne zahvate. Kada je riječ o pregledima, u toj ustanovi se, kako kažu, najduže čeka na ultrazvuk srca – do dva mjeseca.

– Očekujemo znatno poboljšanje u tom pogledu nakon povratka naših ljekara sa subspecijalizacije iz kardiologije – kazali su u dobojskoj bolnici.

Broj pregleda

Fond zdravstvenog osiguranja RS preglede magnetnom rezonancom i kompjuterizovanom tomografijom zakazuje na osnovu mjesečnog rasporeda koje im dostavljaju bolnice.

– Za pet mjeseci ove godine zakazana su 12.174 pregleda kompjuterizovanom tomografijom, dok je magnetnom rezonancom zakazano 9.996 pregleda – kazali su u Fondu, piše Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se