10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Bitka na Sutjesci – simbol moralne čvrstoće

Na Tjentištu su položeni vijenci na Centralnom spomeniku narodnim herojima – Spomen-kosturnici u okviru obilježavanja 72 godine od Bitke na Sutjesci.

Vijence su položile delegacije Vlade Republike Srpske koju čine ministri rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, Narodne skupštine Srpske, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Branimir Nešković.

Cvijeće su položili i ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predstavnici Ambasade Rusije, delegacije vojnih atašea Srbije, SAD, Austrije i Bugarske, kao i SUBNOR-a Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Na Centralnom spomeniku narodnim herojima – Spomen-kosturnici vijence su položile i delegacije opštine Foča, udruženja proistekla iz poljednjeg rata, kao i Trećeg pješadijskog /Republika Srpske/ Puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je Bitka na Sutjesci simbol moralne čvrstoće kako treba da se brani svaki kutak zemlje, sloboda i dostojanstvo.

Savanović je danas na Tjentištu, na obilježavanju 72 godine od Bitke na Sutjesci, istakao da o tome govori činjenica da se 21.000 partizana suprotstavila šest puta nadmoćnijem neprijatelju.

„Sa ovog mjesta želim da pošaljem poruku svim političarima i politikama u BiH i svjetskim moćnicima da moraju biti svjesni činjenice da je naš narod, prevashodno srpski narod, dobar domaćin koji je spreman da podari sve, ali kada je u pitanju sloboda, ona se nikome ne poklanja i za nju se život daje“, poručio je Savanović.

On je rekao da danas fašizam „nije do kraja mrtav“ i da postoje pokušaji da se uruši Republika Srpska.

„Molim sve političare u BiH da donose razumne odluke i da svojim odlukama ne isprovociraju da dođe do ponovnog ugrožavanja slobode“, istakao je Savanović.

Bitka na Sutjesci – najveća epopeja srpskog i naroda bivše Jugoslavije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas na Tjentištu da je Bitka na Sutjesci jedna od najvećih epopeja srpskog i naroda bivše Jugoslavije, na koju su veoma ponosni.

Đokić je na obilježavanju 72 godine od Bitke na Sutjesci istakao da je ova bitka dala ogroman doprinos slamanju fašističkih snaga na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno na prostoru BiH.

On je rekao da je današnji skup u čast onih koji su dali svoje živote, njih oko 7.000, u čast ogromnog broja ranjenih boraca i svih koji su učestvovali u bici.

„Uvijek smo bili na strani onih snaga koje su se borile za progres, za bolji život svih ljudi. Uvijek smo se hrabro i odlučno suprotstavljali svakom obliku agresije i tiranije i veoma smo ponosi na antifašističku tradiciju našeg naroda, na pokret koji se sa narodnooslobodilačkom vojskom razvio, čime smo ušli u slavnu istoriju antifašizma, dijeleći veliku pobjedu sa ostalim progresivnim narodima“, istakao je Đokić.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu Srbije Aleksandar Vulin istakao je na ovom skupu na Tjentištu da su Srbija i srpski narod bili dio pobjedničke koalicije i da bez njih ne bi bila moguća pobjeda nad fašizmom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se