18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Biljana Pajić iz Milića, dobitnik nagrade za najboljeg bibliotekara

MILIĆI – Za ustanovu koja samostalno radi tek od 2002. godine i koja funkcioniše u dosta skromnim uslovima, nagrada tog ranga veliko je priznanje i predstavlja podstrek za dalji rad.

Rekla je za „Glas Srpske“ Biljana Pajić iz Narodne biblioteke u Milićima koja je proglašena za jednog od najboljih bibliotekara Republike Srpske,

Nagradu u okviru manifestacije „Višegradske staze“ svake godine dodjeljuje Društvo bibliotekara Srpske, a povelju „Đorđe Pejanović“, koju ova nagrada nosi, ravnopravno su podijelile bibliotekari Biljana Pajić iz Milića i Radmila Velimir iz Dervente.

Pejanovićeva smatra da je povelja rezultat zajedničkog rada male, ali vrijedne i složne ekipe zaposlenih u milićkoj biblioteci.

– Poznato je da je naša biblioteka veoma mlada ustanova i zato nisam očekivala da možemo da se nosimo sa ustanovama koje imaju znatno dužu tradiciju i vjerovatno su bolje organizovane. Otuda i moje veliko iznenađenje kada sam saznala za nagradu. Ovo priznanje, mada individualno, doživljavam isključivo kao priznanje ustanovi u kojoj radim, jer je jasno da neko sam ne može uraditi ništa – kaže Pajićeva.

Ona vjeruje da je pri dodjeli ovog velikog priznanja presudilo to što je ona u Narodnoj biblioteci od njenog osnivanja i što je ta ustanova, od konstituisanja do danas, izrasla u važan činilac kulturnog života u Milićima.

Biblioteka radi na prostoru od 70 metara kvadratnih. U tih 70 kvadrata su pozajmno odjeljenje, čitaonica, dječiji kutak, kancelarije direktora i bibliotekara.

Bez obzira na to, priča ona, kreativnog rada sa svim grupama ne nedostaje, a ovaj kolektiv se trudi da svojim čitaocima obezbijedi uvijek aktuelne naslove svjetske i domaće književnosti, sa naročitim naglaskom na njihove najmlađe čitaoce.

– Ipak, rad u ovakvoj ustanovi je veliko zadovoljstvo, jer vas potpuno zaokuplja i traži da budete u toku sa svim što se u njoj dešava, i što, bukvalno, odlučujete o boji zidova, logu, izgledu članskih kartica, pa do samog načina rada sa korisnicima – objašnjava Pajićeva.

Tvrdi da radi najljepši posao na svijetu i da se osjeća privilegovano što se bavi tim zanimanjem.

– Kao prvo, tu imate dodir sa knjigom. Za mene je knjiga nasušna potreba i prosto bez nje ne mogu da funkcionišem. Drugo, pošteđeni ste stresa i imate kontakt s ljudima koji dolaze da bi uzeli nešto da čitaju i koje interesuje knjiga. Uz sve to, ako imate kolektiv kakav je moj, a koji je, sigurna sam, veoma rijedak, onda je zadovoljstvo potpuno. Evo, i moje koleginice će se složiti da nam je ponekad ljepše na poslu nego kod kuće – rekla je Biljana Pajić.

Uz posao bibliotekara, koji obavlja profesionalno, Biljana Pajić je angažovana kao koreograf u Kulturno-umjetničkom društvu „Boksit“ iz Milića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se