18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Bez regionalne stabilnosti ekonomske mjere ne daju rezultat

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je prioritet Srbije da očuva stabilnost u regionu jer sve preduzete ekonomske mjere neće pokazati rezultate bez očuvanja regionalne stabilnosti, te kritikovao što pojedine zemlje Beograd ucjenjuju Kosovom.

Premijer Srbije je, u govoru na Evropskom forumu u austrijskom gradu Vahau, upozorio da je kada je riječ o stabilnosti regiona dosta zabrinjavajućih signala i događaja koji su mnogo veći problem od onog između Srba i Albanaca.

On je u prilog tome podsjetio da je nedavno u Makedoniji poginulo 28 ljudi, te istakao da bi želio da vidi više stabilnosti u BiH, prenose mediji u Srbiji.

„To su veći problemi od onog između Srba i Albanaca, iako je taj odnos veoma kompleksan i nije lako definisati i rešiti sve probleme“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je poslije briselskog sporazuma u dijalogu sa Prištinom potpisano još niz dogovora, navodeći kao primjer dogovor o pravosuđu, za koji je rekao da je bio teži za Srbiju od briselskog sporazuma.

Govoreći o situaciji Srbiji, Vučić je podsjetio da je zemlja provela teške i bolne reforme i da treba još mnogo da učini u dostizanju evropskih standarda.

Kada je reč o regionu, premijer Srbije je rekao da je bitno investirati u infrastrukturu, posebno saobraćajnu mrežu, dodajući da EU treba da kaže da li se može računati na finansijsku pomoć.

On je ponovio da Srbija svoju budućnost vidi u EU, dodajući da je evropska ideja i dalje glavna.

„Želimo da očuvamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, a to nema veze sa našim evropskim putem, koji je naš strateški cilj. Hteli bi da imamo veoma prijateljske odnose sa Moskvom i u budućnosti“, rekao je Vučić.

On je istakao da je većina građana Srbije i dalje za EU, ali da opada podrška, naglasivši da razlozi za to nisu ekonomski, već politički, te u vezi s tim pomenuo izjave predsjednika Evropske komisije da neće biti proširenja u narednih pet godina.

Premijer Srbije je zahvalio Austriji na pomoći prošle godine tokom katastrofalnih poplava, ali i aktuelnoj, na podsticanju investitora da ulažu u Srbiju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se