18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Beograd čeka političku odluku Brisela

Srbija je spremna da otvori prva poglavlja u pregovorima sa EU, ali se čeka „politička odluka“ iz Brisela, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na okruglom stolu grupe „Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu“ u Briselu rekao da je stav jedne moćne zemlje članice EU da se prvo mora otvoriti poglavlje 35, u kojem se traži normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

On je naveo da je cilj ulaska Srbije u redove EU da se srpsko društvo preobrazi i razvije na evropskim standardima ljudskih prava, vladavine zakona, političkog i ekonomskog sistema.

„Zato želimo da što pre otvorimo poglavlja, uz uvažavanje realnosti u međunarodnim odnosima i EU i činjenice da to u određenoj meri zavisi od napretka u dijalogu sa Prištinom“, rekao je Dačić.

On je naveo da podržava prijedlog, koji je iznesen na okruglom stolu, da se u Evropskom parlamentu otvori rasprava o proširivanju EU na zapadni Balkan.

Okrugli sto „Srbija na putu ka EU“ organizovali su predsjednik grupe „Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu“, poslanik Emilijan Pavel i ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić, a učestvovali su predstavnici Vlade i Skupštine Srbije.

U Evropskom parlamentu je tim povodom otvorena izložba fotografija „Boje Srbije“ srpskog umjetničkog fotografa Dragoljuba Zamurovića.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se