18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Balkanci da uče iz svoje istorije

Otkrivanjem Spomen-ploče palim srpskim borcima na brdu Kalenica, na ulazu u makedonski grad Štip, danas je obilježeno 102 godine od Bregalničke bitke.

Spomen-ploču otkrili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin i gradonačelnik Štipa Ilčo Zaharijev.

Vulin je poručio da je na Balkanu bilo mira samo kada su o tom regionu odlučivali Balkanci, koji moraju da uče iz svoje istorije da ne bi ponovili negativne događaje.

On je istakao da će na ovom prostoru vladati mir, ako narodi Balkana budu jedni uz druge i ako se budu razumjeli.

„Balkan u političkom i svakom drugom smislu mora da pripada balkanskim narodima, koji moraju da odlučuju kako će živeti, da pokažu da je naša blizina naša prednost i vrlina, a nikako mana“, ocijenio je Vulin.

On je rekao da je Bregalnička bitka, koja je slavna žrtvom i veličinom, skoro bila zaboravljena zahvaljujući nasilju bugarskih fašista, koji su u Drugom svjetskom ratu digli u vazduh Spomen-kosturnicu sa posmrtnim ostacima 6.000 srpskih boraca stradalih u bici na Bregalnici 1913. godine.

„Kosturnica 6.000 mučenika dignuta je u vazduh da bi se zaboravila, ali istina se ne može zaboraviti“, rekao je Vulin.

On je istakao da srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani i da je uvijek bio na strani dobra.

„Istorija Balkana i naših naroda je istorija ratovanja, neprekidnih sukoba i borbe za slobodu. Srpski i makedonski narod definiše jedna reč – sloboda“, rekao je Vulin.

On je ocijenio da narodi na Balkanu moraju da sarađuju, jer u suprotnom neće moći uspješno da odgovore na izazove savremenog doba.

Vulin je obišao i Spomen-kapelu sa kriptom u selu Donje Karaslari kod Velesa, u kojoj počivaju ostaci oko 1.800 srpskih vojnika, te zajedno sa predsjednkom Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji Borom Ristićem položio vijenac.

Bitka na Bregalnici vodila se od 30. juna do 9. jula 1913. godine, a srpska vojska je odnijevši pobjedu na bugarskim trupama završila odlučujuću bitku Drugog balkanskog rata.

To je ujedno bila i najveća i najkrvavija bitka u dotadašnjoj ratnoj istoriji srpske vojske, kako po angažovanim snagama, tako i po vremenu trajanja i prostoru na kome se odigravala.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se