14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Albanskog heroja sahranili pored srpske crkve

KOSOVSKA MITROVICA – Isa Boljetini, koga Albanci smatraju za nacionalnog heroja i njegov lik stavljaju na zastavu „velike Albanije“, juče je sahranjen na sjeveru Kosova u neposrednoj blizini manastira Srpske pravoslavne crkve Sokolica.

Jedan od najvećih boraca za „veliku Albaniju“ sahranjen je u rodnom selu Boljetinu kod Zvečana.

Lista Srpska je sahranu Boljetinija ocijenila kao provokaciju usmjerenu prema Srbima koji žive na sjeveru Kosova.

Ovaj događaj izazvao je gnjev i ogorčenje velikog broja građana sjevernog Kosmeta, a načelnik opštine Zvečan Vučina Janković rekao je da je za prenos posmrtnih ostataka Boljetinija saznao iz medija i da niko od organizatora nije tražio njihovu saglasnost.

Boljetina je potpuno albansko selo, ali u opštini Zvečan žive uglavnom Srbi. Takođe, kula u kojoj je sahranjen nalazi se pored pravoslavnog manastira Sokolica. Kosovska policija je zbog toga sahranu proglasila za događaj visokog rizika i naredila da je obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Centralna svečanost u čast Boljetinija održana je na Olimpijskom stadionu „Adem Jašari“ u južnom dijelu Kosovske Mitrovice čiji je kapacitet 18.000 mjesta, a gdje se okupilo manje od 2.000 ljudi. Pred sam početak svečanosti vjetar je prevrnuo veliki pano sa likom Ise Boljetinija i konstrukciju koja je bila postavljena iza bine na stadionu. Kosovska policija pokušala je da uhapsi jednog fotoreportera na stadionu, što je izazvalo reakciju okupljenih. Boljetinac je bio jedan od najvećih boraca za „veliku Albaniju“ i borac protiv Osmanlijskog carstva, Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore. Prema albanskoj istoriografiji, ubijen je dvadesetih godina prošlog vijeka u Podgorici. Njegovi posmrtni ostaci su početkom devedesetih tajno otkopani u Podgorici i prebačeni u Mitrovicu gdje ih je čuvao lokalni hodža. Troškove sahrane u iznosu od 100.000 evra snosi vlada Kosova. Incidenata za sada nema.

Prisutni

Centralnoj svečanosti prisustvovali su građani, kosovski premijer Isa Mustafa, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša i drugi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se