15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik u vezi s ratištem u Siriji?

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da BiH mora naći riješenja za borbu protiv terorizma koji sve više postaje problem BiH.

„Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam i ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca, pa i terorista, ugrožava bezbjednost građana u BiH“, kazao je Mektić posle sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem.

On je naveo da se na sastanku razgovaralo o unapređenju borbe protiv terorizma formiranjem udarne grupe za borbu protiv terorizma koja će uskoro morati početi da djeluje.

„Imamo konkretno krivično djelo terorizma i sa bezbjednosno-tužilačkog aspekta ćemo preduzimati mjere i formirati operativnu, udarnu policijsku grupu za borbu protiv terorizma, koja će zajedno s tužiocima svaki dan u sedmici samo raditi na tom pitanju“, kazao je ministar bezbjednosti.

On je naveo da BiH mora raditi na „deradikalizaciji“, dodavši da je razgovarano o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma što je dugotrajan proces za koji su potrebne lokalne strategije.

„Moraćemo ‘silaziti’ u lokalne zajednice i u njima djelovati. Moraćemo vidjeti i šta je uloga vjerskih zajednica u BiH o tom pitanju i šta treba da rade, ali i medija i imamo li dovoljno programa u kojima se radi na deradikalizaciji“, istakao je Mektić.

Ministar bezbjednosti ocijenio je i da se moraju efikasnije procesuirati djela podstrekavanja na terorizam i da se mora riješiti problem državljana BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, jer oni predstavljaju ozbiljan problem po povratku u BiH.

„Zločin u Zvorniku na neki način ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji, ali vidjećemo šta će istraga pokazati“, kazao je Mektić, prenosi Beta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se