23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zaev poziva u pomoć međunarodnu zajednicu

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev poručio je danas sa antivladinog protesta u Skoplju da makedonski premijer Nikola Gruevski mora da podnese ostavku.

„Gruevski mora da ode. Drugog rješenja nema. Zloupotrebama će doći kraj, a ovaj 17. maj ući će u istoriju slobodne Makedonije“, rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, ostavku treba da podnesu i javni tužilac Marko Zvrlevski, tužilac za organizovani kriminal Jovan Ilievski i rukovodstvo Makedonske radio-televizije.

on smatra da treba da bude formirana prelazna vlada, a potom organizovani parlametnarni izbori.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne mirnom rješavanju političke krize u Makedoniji.

Lider opozicije zauzeo se za zajedničku državu svih građana koji su rođeni i žive u toj zemlji.

Lider Partije evropskih socijalista /PES/ Sergej Stanišev rekao je učesnicima protesta da socijaldemokrate žele da vide Makedoniju stabilnu, prosperitetnu i evropsku.

„Nisam ovdje da vas učim, već da čujem vaš glas. Vaša poruka je kristalno jasna. Želite mir“, dodao je Stanišev koji je bivši bugarski premijer.

Potpredsjednik grupe socijalista u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn rekao je da je na protest došao da izrazi svoju solidarnost, budući da makedonski narod zna da riješi krizu.

Na antivladinom protestu pod nazivom „Za Makedoniju“, koji je danas održan u Skoplju, učestvovalo je između 15.000 i 20.000 ljudi, iako je bilo najavljivano 100.000 građana iz svih dijelova Makedonije.

Na protestu se skandiralo i „UČK“, a mogao se vidjeti veliki broj albanskih zastava i zastava duginih boja.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski izjavio je da tokom današnjih protesta nije registrovan nijedan incident.

Protest je organizovao Socijaldemokratski savez Makedonije, a podržalo ga je 14 političkih partija, među kojima i četiri iz albanskog političkog korpusa, 80 nevladinih i građanskih udruženja i Studentski plenum.

Jedan broj demonstranata ostaće u šatorima ispred zgrade Vlade u Skoplju, kako bi sutra i narednih dana nastavio sa protestima.

Vladajući VMRO-DPMNE za sutra je zakazao kontraprotest.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se