20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlada stabilna i bez Šukala

BANJALUKA – Iako dva poslanika stranke Napredna Srpska više ne podržavaju Vladu RS, ona će opstati s obzirom na to da opozicija ne planira da radi na njenom rušenju, a prema nezvaničnim informacijama, u budućnosti se može očekivati i prelazak nekih opozicionih poslanika u redove SNSD-a.

“Izlazak” Adama Šukala, predsjednika stranke Napredna Srpska, i njegovog stranačkog kolege Gorana Đorđića iz skupštinske većine, koja se do juče sastojala od 44 od ukupno 83 poslanika, čini se da nije nikoga puno potresao. Dok u opozicionom SDS-u kažu “da se smiju kladiti da će Šukalo biti u skupštinskoj većini jer nema karaktera”, u vladajućem SNSD-u ironično kažu da neće moći spavati zbog toga što ih napušta, analiziraju Nezavisne novine.

Šukalo je većinu napustio, kako kaže, “iz razloga što institucije RS nisu uradile ništa po pitanju rasvjetljavanja spornog snimka u kojem, navodno, premijerka RS govori o kupovini poslanika.

Nakon toga su Vojin Mitrović, bivši endepeovac, i Ilija Stevančević, predsjednik PUP-a, iz opozicije prešli u poziciju i podržali novu Vladu RS.

“Vlada je stabilna isto kao i skupštinska većina i tako će ostati do kraja mandata, sa Šukalom ili bez njega, a vjerovatno će ta većina biti pojačana i nekim ljudima iz opozicije. Koliko me Šukalovo napuštanje većine sikira, neću moći spavati”, rekao je juče Milan Kovač, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Što se tiče prelaska poslanika iz opozicije u vladajuću stranku u RS, prema nezvaničnim informacijama, čeka se izborna sjednica Skupštine SDS-a, koja će biti održana 10. maja u Banjaluci. Nakon ove sjednice Skupštine, kako mnogi tvrde, moguće je “osipanje” SDS-a, a o koliko poslanika se radi, sve će zavisiti od toga ko će u naredne četiri godini voditi SDS, Mladen Bosić ili Mićo Mićić.

Šukalo nam je juče rekao da on i Napredna Srpska insistiraju na tome da se afera “Papak” dovede do kraja i stavi “ad akta”, a da će sve dotle formalno biti opozicija i neće podržavati stavove Vlade RS i njihove prijedloge.

“Priča u vezi s aferom se mora istjerati na čistac i mora završiti, ne zbog mene ili pojedinaca, već zbog RS i njenih građana”, rekao je Šukalo, dodajući da je ova stranka otvorena za razgovore i s predstavnicima i strankama iz opozicije.

Zanimljivo je da Šukalu nije bitno kako će se ta afera okončati s obzirom na to da je njegov cilj da se ona samo zaključi, odnosno da oni koji vode istragu kažu da li ima ili nema osnova za optužnicu ili istragu i da donesu odluku o tome.

“Kladim se u šta hoćete da će Šukalo biti u skupštinskoj većini. Nije on tako jakog karaktera da se drži nekih principa. Kada bi se SDS rukovodio onim što rade ovi na vlasti, do sada bismo imali skupštinsku većinu. Mi nemamo para kao SNSD da kupujemo poslanike”, rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

Juče smo zvali za komentar i Marka Pavića, lidera DNS-a, koji je u koaliciji sa Šukalovim naprednjacima, ali nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne komentariše nešto iz medija i da, što se njega tiče, koalicija DNS-NS-SRS i dalje postoji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se