23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Uskoro u parlamentu rezolucija o osudi „genocida u Srebrenici“

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić najavio je danas da će u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputiti „rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine“.

Salkić smatra da je primjereno da ova rezolucija bude usvojena i da se parlament Srpske priključi Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja koje su osudile „genocid u Srebrenici“.

On očekuje da će rezolucija biti na dnevnom redu već na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, te da će je poslanici usvojiti, jer bi, kako je rekao, u suprotnom pokazali da „nisu za osudu genocida i zločina, za kažnjavanje ratnih zločinaca i za pomirenje“.

„U rezoluciji se govori o osudi svih ostalih zločina u BiH, izražava se pijetet i dužno poštovanje spram svih porodica i žrtava koje su se desile u BiH i izražava se duboko uvjerenje da se ovom rezolucijom doprinosi miru, stabilnosti i pomirenju“, rekao je Salkić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Upitan da li ovim želi da prikupi političke poene uoči sabora SDA, Salkić je rekao da je neprimjereno rezoluciju dovoditi u vezu sa bilo kojim drugim događajem u BiH, jer je ovo moralno, a ne političko pitanje.

Komentarišući hapšenje predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića koji je u petak, 22. maja, u Banjaluci u blizini Skupštine grada istakao zastavu takozvane Armije BiH, Salkić je rekao da je policija „trebalo da dopusti slobodu govora i Tokićevu konferenciju za novinare“.

Prema njegovom mišljenju, zastava sa ljiljanima je „dio istorijskog konteksta BiH, njenog razvoja, demokratizacije i kao takvu treba je poštovati“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se