18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Uloga crkve i politike presudna je za opstanak Srba u Sarajevu

Predsjedavajući predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je Srni u Sarajevu da je Srba u ovom gradu sve manje i manje, i da su kulturne manifestacije, kao što je „Noć muzeja“, koju je organizovala Stara pravoslavna crkva svetih arhangela Mihaila i Gavrila, presudne za opstanak i budućnost srpske zajednice u Sarajevu.

„Upravo su zbog toga i institucije i manifestacije, čiji je cilj promocija srpskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i čuvanja srpske tradicije, veoma značajne i presudne, što je i osnovni razlog mog višegodišnjeg dolaska i podrške i ovom i sličnim događajima“, naglasio je sinoć Ivanić.

U porti Stare crkve u Sarajevu Ivanić je rekao da se osjeća veoma prijatno i ugodno i da je oduševljen programom, koji je izuzetno lijepo i pažljivo kreiran i prilagođen trenutku i mjestu dešavanja.

„Ponosan sam na činjenicu da je Muzej Stare crkve još prije desetak godina bio među prvim institucijama koje su prepoznale značaj i prihvatile uključivanje u ovaj evropski projekat, kojeg su inicirali Ministarstvo kulture Francuske i direktori francuskih muzeja, nakon čega se ova manifestacija odvija i razvija i u BiH i u Republici Srpskoj“, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić kaže da je za bolji život svih ljudi u BiH, a posebno Srba u Sarajevu, potrebna politička odgovornost institucija.

On je rekao da, što se političari budu manje igrali tim temama, to će i život ljudima u BiH biti lakši.

„Na nama je da svim ljudima, bez razlike, obezbijedimo prostor za normalan život, a vjerujem da će oni znati da sami odluče gdje će živjeti. Mislim da bi takav pristup sigurno mogao da pomogne da srpska zajednica u Sarajevu bude veća“, rekao je Ivanić.

U porti i muzeju Stare crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu sinoć je, u oviru velikog evropskog projekta „Noć muzeja“, izveden bogat kulturno-umjetničko program satkan od prigodnih besjedi, izložbi umjetničkih slika i ikona, i izvođenja djela klasične muzike i evergrina.

Organizatori ovog izuzetnog događaja bili su Stara crkva i Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale, a među mnogobrojnim posjetiocima bili su i Ivanić, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se