3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

U subotu deveti „Krajiški crkveno – narodni svesrpski sabor“

U krugu manastira Krušedol na Fruškoj Gori u subotu, 30. maja, biće održan tradicionalni „Krajiški crkveno – narodni svesrpski sabor“ na kome će, između ostalog, biti obilježeno 20 godina od progona Srba iz Hrvatske i 70 godina od pobjede nad fašizmom.

Deveto saborovanje, u narodu poznato kao Krušedolski sabor, počeće služenjem liturgije i parastosom za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka.

Liturgiju će u manastirskoj crkvi služiti vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom, saopšteno je iz Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

Nakon „trpeze ljubavi“, na pozornici ispred manastira biće upriličen prigodan kulturno – umjetnički program u kome će biti predstavljeni brojni stvaraoci i kulturno-umjetnička društva koja njeguju stare srpske običaje.

Svesrpski sabor zajednički organizuju Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajni klub „Slavonija“ i Eparhija Sremska.

Sabor je, kao i proteklih godina, finansijski, tehnički i organizaciono podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se