20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Ošvama se vijori zastava „Islamske države“

MAGLAJ – Zastava terorističke organizacije „Islamska država“ postavljena je na jednoj kući u selu Ošve kod Maglaja, koje je poznato kao najveći regrutni centar radikalnih islamista za odlazak na ratišta u Siriji i Iraku.

Selo Ošve došlo je u žižu javnosti nakon što se saznalo da je u njemu placeve kupilo nekoliko radikalnih islamista, koji se bore u redovima „Islamske države“.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH kažu da su u toku dodatne provjere navoda da pripadnici „Islamske države“ kupuju zemljište na području Maglaja, pišu „Nezavisne novine“.

Osim u selu Ošve zastava terorističke organizacije „Islamska država“ vijorila se zimus na kućama u selu Gornja Maoča kod Brčkog, koje je sjedište vehabijske zajednice.

Ratna zastava Saudijske Arabije početkom mjeseca bila je postavljena na saobraćajnom znaku u zaseoku Duboki u Blatni, kod Novog Grada, dok se na jednom objektu na putu između tuzlanskih naselja Husino i Šićki Brod već dvije godine vijore crna i zelena zastava na kojima su arapskim slovima ispisani citati iz Kurana.

Mještani Husina pozvali su ranije nadležne institucije da uklone sva obilježja i zastave koje podsjećaju na ona pod kojim se na Bliskom istoku i sjevernoj Africi događaju veliki zločini.

Oni kažu da se zastave i obilježja na ovom području nalaze već duže vrijeme i da u objektu, pored mjesta gdje je postavljena, žive pripadnici vehabijskog pokreta.

Mediji prenose da je zastava sa istim obilježjima istaknuta i u tuzlanskom naselju Pasci.

SRNA

PVEZANO: Selo Ošve dalo najviše boraca za „Islamsku državu“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se