15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

U Banjaluci 9. maja obilježavanje 70 godina od pobjede nad fašizmom

BANJALUKA – U Banjaluci će u subotu, 9. maja, biti obilježeno 70 godina od pobjede nad fašizmom, potvrđeno je Srni u Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je predviđen bogat program, koji će biti održan na otvorenom na Trgu palih boraca.

On je naglasio da je Dan pobjede nad fašizmom važan istorijski događaj za srpski narod, koji je u BiH podnio najveće žrtve u toj borbi.

Dunjić je pozvao građane da dođu na obilježavanje, a pozivi su upućeni i ambasadama, visokom predstavniku u BiH, kancelariji OHR-a u Banjaluci, Delegaciji EU u BiH i drugima.

„Iz Ambasade Srbije je potvrđeno da će u ime Vlade Srbije obilježavanju prisustvovati generalni konzul Vladimir Nikolić“, rekao je Dunjić.

Za 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, a u 11.15 časova obraćanje zvaničnika.

U 11.30 časova počeće kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati hor „Banjalučanke“, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i etno grupa „Trag“.

U tom periodu biće zatvoren saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od parka „Petar Kočić“ do Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu obilježava se kao znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je od 55 do 60 miliona ljudi, dok je 35 miliona ranjeno.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se