18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Svjedok: Iz Beograda preko Istanbula do ISIL-a

BEOGRAD – Svjedok na suđenju grupi koja je planirala na se pridruži Islamskoj državi potvrdio je da je u Siriju otišao da ratuje sa jednim od optuženih.

Suđenje grupi optuženoj za planiranje terorističkih napada i finansiranje odlaska državljana Srbije u logore za obuku islamskih terorista u Siriji nastavljeno je saslušanjem svjedoka pred Specijalnim sudom u Beogradu, piše B92.

Optuženi su Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda.

Suđenje je nastavljeno saslušanjem svjedoka Irfana Ličine koji je potvrdio da je u Siriju otišao da ratuje sa optuženim Tefikom Mujovićem.

On je ispričao da se oduvijek interesovao za izvorni islam, da je od sedmog razreda osnovne škole učestvovao u vjerskim obredima u Novom Pazaru.

„Preko interneta sam video da muslimane muče i ubijaju, to mi je kao verniku i čoveku probudilo emocije, zbog čega sam odlučio da odem tamo i da se borim“, kazao je Ličina u sudnici Specijalnog suda, negirajući navode optužnice da ga je neko vrbovao.

Ispričao je da se dugo raspitivao kod svojih drugova na fakultetu o tome kako da ode u Siriju, sve dok od izvjesnog Hamze Adamovića nije dobio informaciju da će mu veza biti Tefik Mujović.

Prema njegovim riječima, u Siriju je krenuo autobusom preko Istanbula sa 1.000 evra i ličnim stvarima.

U Istanbulu ga je čekao Mujović, gdje je proveo nekoliko dana, dok nisu otišli u Siriju.

Ličina je kazao da je prvo bio na obuci, a da je potom išao i da ratuje.

U sudu je danas svjedočila i Marina Maćišić koja potvrdila informacije da je optuženi Crnovršanin preko interneta od njene firme kupio torbicu koja ima poseban dio u kojem se čuva oružje.

Optuženi Podbićanin i Mujović su u bjekstvu. Po medijima, Podbićanin je u februaru poginuo u ratu u Siriji, što nije zvanično potvrđeno.

Ostali optuženi, Plojović, Crnovršanin i Kasumović su na prethodnim ročištima negirali optužbe, istakavši da su samo željeli da žive u skladu sa izvornim islamom. Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, oni se terete za terorizam, za vrbovanje i obučavanje za vršenje krivičnih djela terorizma, kao i za finansiranje terorizma.

Podbićanin i Mujović se terete da su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke – Islamskom državom i Frontom el Nusra.

Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović terete se da su se u Siriji pridružili oružanom dijelu Islamske države, dok je Podbićanin i komandovao jednom jedinicom.

Terete se da su od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak građana u logore za obuku terorista u Siriji, a potom na ratište.

Mujović je optužen za podsticanje terorizma, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i u Rimu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se