1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Srećna nova 1992. godina!

Sa ovom SDA /Tihićeva je izgledala kao humanitarna liberalna partija za Bakirovu/ nije moguć ni programski ni interesni savez.

BIJELJINA – Vijest bi mogla da glasi: „Kongres SDA čestitao je svim građanima BiH novu 1992. godinu“, ali stvar je mnogo ozbiljnija – najjača bošnjačka stranka odlučila je da više naredih godina stalno živimo 1992. godinu.

Evo kako „evropski i ekonomski orijentisana“ SDA vidi rješavanje „evroatlantskih integracija“ i podizanje iz ekonomskog beznađa – predlaže ukidanje entiteta, stvaranje regiona i najavljuje novu tužbe protiv Srbije za „genocid“.

Slijedeći poznati aforizam: „Naprijed u bolje juče“, SDA će bez ikakve sumnje naići na veliku podršku svog biračkog tijela.

Uz pomoć „brata sa Bosfora“, arapskih para, tradicionalne blagonaklonosti mentora preko Okeana i egzotičnih maglajskih sela u kojima teroristi uspjevaju bolje od povrća – SDA će opet u borbu za „suverenu“, „nedjeljivu“ i „građansku“ BiH.

Novi lider već nabavlja advokate za osumnjičena lica u Republici Srpskoj koja imaju veze sa teroristima, još da se reaktivira „patriotska liga“, da Jovo Divjak još jednom prebjegne u Alijine/Bakirove „partizane“ i eto nama „nove Bosne“.

Šta sve piše u ostalim programskim dokumentima SDA, pogotovo onim koji se tiču vanjsko-političkih namjera bošnjačke politike, lako je pretpostaviti.

Uostalom, zar nije najavljen veliki „kam bek“ /povratak/ Harisa Silajdžića zvanog „BiH sto odsto“, a i Šaćirbej, ratni advokat SDA u UN, sve češće gostuje po /za sada/ lokalnim televizijama.

Za ovaj vatromet ratnih uspomena i antisrpskog sentimenta u glavnoj bošnjačkoj partiji, ali i velikom dijelu bošnjačke elite, postoji odgovor koji je već jednom neutralisao pošast „zelene građanske države“ /zastava SDA/ – a to je savez srpske politike.

Sa ovom SDA /Tihićeva je izgledala kao humanitarna liberalna partija za Bakirovu/ nije moguć ni programski ni interesni savez.

Programski je nemoguć, jer bi partija koja na to pristane morala da ukida autonomiju sopstvenog naroda i da tuži Beograd za račun Sarajeva, a interesni savez je još gori, jer bi za posao sopstvenog demontiranja valjalo primiti nagradu.

Znači, potreban je novi, ovaj put postojani savez svih srpskih partija u zajedničkim organima, rigidno prečešljavanje svih predloženih zakona i njihovo svođenje na doslovnu dejtonsku mjeru.

Potrebno je vođenje diplomatskih i ekonomskih poslova za račun Republike Srpske i korišćenje institucaja BiH kao servisa za interese Srpske i Srba.

To je strategija bez rukavica, ali utemeljena na sadašnjem ustavu BiH, što se za deklaracije SDA ne može reći. Kao što ni poređenje povratka na unitarnu BiH i referenduma za izvorni Dejton nisu iste stvari.

Višepartijski život, vlast i opozicija? Za sve to postoji Republika Srpska, njen parlament i birači.

SDA se opredijelila za jednu vrstu političke nekrofilije, za obožavanje mrtvih projekata i mrtvih ideja.

Oni koji žele da /pre/žive, koji nisu članovi SDA ili jednostavno vjeruju da nakon 2015. ne dolazi 1992. imaju dvije opcije:

Da napuste savez sa SDA i svim njenim političkim i kvazi-intelektualnim satelitima ili, u slučaju esklacije nekrofilije, da napuste BiH.

Nenad TADIĆ/SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se