10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Srbima neprihvatljiva zastava sa ljiljanima, jer je ratni simbol

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da za pripadnike srpskog naroda zastava sa ljiljanima predstavlja ratni simbol pod kojom je muslimanska vojska tokom posljednjeg rata ubila veliki broj Srba.

Komentarišući stav SDA da zastava takozvane Republike BiH „mora biti poštovana od svih u BiH, pa i vlasti Republike Srpske“, Majkićeva je istakla da ta zastava nikad ne može biti prihvaćena, bez obzira na emocije koje Bošnjaci imaju prema njoj.

„Ta zastava će uvijek ostati kao simbol podsjećanja na vrijeme strašnog rata i patnji koje je srpski narod proživio za to vrijeme“, rekla je Majkićeva Srni.

Navodeći da ta zastava ne predstavlja samo sjećanje na rat, ona je rekla da Bošnjaci potežu za tom zastavom kao simbolom kontinuiteta borbe za stvaranje države po mjeri samo jednog naroda u BiH, i to bošnjačkog.

„Ako su izraz dobre namjere, čudno je da Bošnjaci ne posežu za zvaničnom zastavom BiH koja je, takođe, sa njihove strane veoma dobro dočekana kada je 1998. nametnuta, a 2001. godine potvrđena u Parlamentarnoj skupštini BiH“, rekla je Majkićeva.

Ona je upozorila da se ratna zastava sve više eksponira s ciljem da bude simbol cijele BiH u kojoj se o tome zanemaruju mišljenje i stavovi druga dva naroda.

„SDA ne prestaje da se bavi prošlošću i u elemente prošlosti ugrađuje elemente budućnosti, a boriće se za BiH koja je samo njima draga i samo je po njihovom viđenju, dok od dogovora sa druga dva naroda o zajedničkom suživotu u zajedničkoj zemlji nema ništa“, zaključila je Majkićeva.

SDA je juče najoštrije osudila čin pripadnika Stanice javne bezbjednosti Gradiška koji su priveli na saslušanje četiri lica zbog isticanja zastave takozvane Republike BiH.

U saopštenju iz SDA tvrde da „isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“.

Zastava takozvane Republike BiH sa ljiljanima tokom rata u BiH bila je jedno od obilježja koje su u to vrijeme koristili muslimani i pripadnici takozvane Armije BiH, dok su Srbi i Hrvati imali svoja obilježja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se