23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SP 2018. i 2022. pod znakom pitanja?

CIRIH – Švajcarske vlasti saopštile su danas da su pokrenule krivični proces protiv nekoliko pojedinaca osumnjičenih za zlouporebu i pranje novca u vezi sa izborom domaćina Svjetskog fudbalskog kupa 2018. i 2022. godine.

Kancelarija državnog tužilaštva saopštila je da je zaplijenila određene podatke i dokumente iz informacionog sistema Svjetske fudbalske organizacije /Fifa/.

U saopštenju se dodaje da je u toku ispitivanje deset lica koja su učestvovala u procesu glasanja za domaćine takmičenja 2018. i 2022. godine.

Portparol Fife odbio je da komentariše ove informacije.

Šest zvaničnika svjetske kuće fudbala uhapšeni su jutros u akciji švajcarske policije u Cirihu.

Oni su zadržani do očekivanog izručenja u SAD, čije ih tužilaštvo tereti za korupciju, odnosno uzimanje i davanje mita.

Među uhapšenima su predsjednik Fudbalske konfederacije Sjeverne i Centralne Amerke i Kariba Džefri Veb, njegov prethodnik na toj funkciji Džek Vorner, potom zvaničnik Fudbalskog saveza Urugvaja Eugenio Figueredo, predsjednik Fudbalskog saveza Kostarike Eduardo Li, zvaničnik Fife za razvoj Hulio Roha, predsjednik Fudbalskog saveza Venecuele Rafael Eskvivel, predsjednik Fudbalskog saveza Brazila Hoze Marija Marin i bivši predsjednik Fudbalske organizacije Južne Amerike Nikolas Leoz.

Princ Ali Bin Al Husein, kandidat za novog predsjednika Fife, izjavio je da je tužan zbog ovog korupcijskog skandala.

Aktuelni predsjednik Fife Sep Blater rekao je da nije obuhvaćen istragom američkih vlasti. On će krajem sedmice pokušati da na kongresu Fife dobije peti mandat kao njen lider.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je ranije da hapšenja zvaničnika Fife nisu povezana sa izborom Rusije za domaćina Svjetskog kupa 2018. godine. Za domaćina velikog takmičenja 2022. godine izabran je Katar.

FIFARusija krivi SAD za hapšenja u FIFA

Hapšenja nekoliko visokih zvaničnika FIFA imaju veze sa dodeljivanjem odigravanja Svjetskog prenstva Rusiji i Kataru, ističe ruski državni mediji „Sputnjik“.

„Sve što se desilo u Cirihu prije svega se desilo zbog dodjele Svjetskog prvenstva 2018. godine Rusiji, kao i sa time kako je Katar dobio da organizuje Svjetsko prvenstvo četiri godine kasnije“, ističe neimenovani izvor na koji se ruski državni medij poziva.

Prema njegovim riječima, SAD su donijele konačnu odluku da se uhapse zvaničnici i sprovede istraga. Međutim, kako se ističe, to ne dotiče rusku organizaciju Svjetskog prvenstva za tri godine.

Osim toga, „Sputnjik“ je objavio i saopštenje senatora SAD Džona Mekejna i Boba Mendeza u kojima se navodi da FIFA ne bi trebalo da Sepu Blateru da peti mandat na čelu te organizacije jer je podržao Rusiju da dobije organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Organizovanje Svetskog prvenstva bi omogućilo Rusiji da obezbjedi sebi ekonomsku podršku koja bi narušila sankcije koje su SAD i EU nametnule Moskvi zbog navodne umješanosti Rusije u krizu u Ukrajini.

Blater je Putinu 20. aprila rekao da političari koji nisu zadovoljni time što Rusija organizuje Svjetsko prvenstvo mogu da ostanu kod kuće dok oni organizuju najveće prvenstvo svijeta u fudbalu.

Taj događaj bi mogao da pomogne jačanje globalne jednakosti i regionalne stabilnosti, dodao je tada Blater.

Osim toga, predsjednik FIFA je istakao da bi Svjetsko prvenstvo u Rusiji pomoglo da se stabilizije situacija u Ukrajini i apelovao na sve da ne mješaju sport sa politikom, ističe „Sputnjik“.

Ruske pripreme za predstojeće Svjetsko prvenstvo su savršene, dodao je Blater.

Svjetsko prvenstvo biće održano od 14. juna do 15. jula 2018. godine u Rusiji.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se