20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

SO Zvornik: Bez naknada za legalizaciju kuća u izbjegličkim naseljima

ZVORNIK – Odbornici Skupštine opštine Zvornik na današnjem redovnom zasijedanju usvojili su Odluku o izmjeni i dopuni odluke o administrativnim taksama opštine Zvornik, kao i Odluku o izmjeni i dopuni odluke o naknadi stvarnih troškova iz oblasti prostornog uređenja i građenja.

Izmjenom i dopunom Odluke o administrativnim taksama omogućuje se da izbjegla i raseljena lica koja su bespravno sagradila objekte na zemljištu koje im je dodijelila Opština Zvornik za potrebe njihovog stambenog zbrinjavanja u postupku legalizacije objekata budu oslobođena plaćanja administrativne takse u iznosu od 20 KM.

Drugom danas usvojenom odlukom omogućuje se da ova lica budu oslobođena plaćanja naknade na ime stvarnih troškova postupka u visini od 72 KM za gradsko područje, odnosno 54 KM za seosko područje.

Ove dvije odluke donesene su iz razloga što izbjegla i raseljena lica kojima je opština dodijelila placeve za stambeno zbrinjavanje nisu u mogućnosti da uplate propisane takse i naknade. Oslobađanjem od plaćanja opština želi poboljšati uslove za legalizaciju i stvariti što veći broj preduslova kako bi što više lica podnijelo zahtjeve za legalizaciju objekata do isteka predviđenog roka 24. maja 2015. Godine, saopšteno je iz Opštine Zvornik.

Inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske

Skupština opštine Zvornik donijela je danas Zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske.

Zaključkom se traži da se član koji glasi „graditelj objekta izgrađenog bez odobrenja za građenje na gradskom građevinskom zemljištu u društvenoj odnosno državnoj svojini koji je izgrađen do stupanja na snagu ovog Zakona stiče pravo svojine na zamljištu koje služi za redovnu upotrebu tog objekta u postupku legalizacije“ izmijeni tako da se iza riječi „gradskom“ dodaju riječi „i ostalom“. Prema ovoj odredbi mogu se legalizovati samo objekti sagrađeni na gradskom građevinskom zemljištu u državnoj svojini, a ne i objekti izgrađeni na ostalom građevinskom zemljištu, a što bi inicirana izmjena omogućila.

Zaključkom je zatraženo od Vlade Republike Srpske da po hitnom postupku prihvati inicijativu i da je u proslijedi na razmatranje i usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Inicijativa je proizašla iz zahtjeva opštinskih Udruženja ratnih vojnih invalida, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije i Odjeljenja za prostorno uređenje, a sa ciljem iznalaženja rješenja po pitanju legalizacije velikog broja bespravno izgrađenih objekata u naseljima Branjevo, Skočić, Kreda i drugim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se