15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Šešelj do Haga u kućnom pritvoru?

Vojislav Šešelj bi do eventualnog izručenja Haškom tribunalu mogao da bude u kućnom pritvoru, a država će za to vrijeme pokušati da zbog teško narušenog zdravlja optuženika, odloži njegov put u Ševeningen.

Kako nezvanično saznajemo, to je moguć redoslijed poteza poslije iznenadne odluke Žalbenog vijeća Tribunala da zahtjeva od srpske vlade hapšenje i izručenje lidera radikala, pišu Novosti.

Prema informacijama, država će se prema optuženiku odnositi kao da prvi put ide u Hag. To znači da je neophodno da se sasluša u prethodnom postupku, kao i da mu se, eventualno, izrekne mjera pritvora u Srbiji, dok se ne završi proces ekstradicije. Zbog bolesti i neophodne hemoterapije koju je počeo da prima, izvjesnije je da će mu biti određena mjera kućnog pritvora.

Istovremeno, Vlada će obavijestiti Tribunal o Šešeljevom teškom zdravstvenom stanju i zatražiće od njih zvanično obrazloženje, šta se to promijenilo pa je optuženik naprasno ozdravio otkako su ga pustili da čeka presudu sa slobode.

Ipak, Žalbeno vijeće Tribunala koje traži hapšenje i izručenje, u dopisu Ministarstvu pravde Srbije navodi da Šešeljevo zdravstveno stanje ne može da spriječi njegov povratak u ćeliju.

Očekuje se da u narednim danima pravni zastupnici vođe SRS podnesu žalbu na odluku o izručenju, kojom bi takođe moglo da se dodatno „kupi vrijeme“.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se Šešelj u skorije vrijeme ne pojavi u Hagu, u informativnoj službi Tribunala nam je rečeno da „nemaju komentar“:

„Još uvijek očekujemo odluku Žalbenog vijeća. Čim budemo imali nove informacije za javnost, odmah ćemo vam ih proslijediti“.

Dok čeka da se ponovo odmrsi „haško klupko“, Šešelj će se danas pojaviti u Višem sudu u Beogradu, na suđenju zamjeniku predsjednika SRS Nemanji Šaroviću, zbog paljenja zastave SAD u novembru 2012. godine.

Šešelj najavljuje pravnu borbu protiv izručenja, a ukoliko dođe do hapšenja ponavlja da će „morati da ga nose na aerodrom“:

„Boravkom 12 godina u pritvoru, bez prvostepene presude, ugroženo je moje pravo na suđenje u razumnom roku. Da nisam bio u pritvoru, da sam se branio sa slobode, opet je prekršeno to moje pravo. Ne planiram da svoju bolest iznosim kao argument u svoju korist jer se nigde ne osećam tako dobro kao u sudnici“, rekao je Šešelj.

Bramerc kvari izveštaj?

Kako saznajemo, nije isključeno da haški tužilac Serž Bramerc negativno intonira izvještaj o saradnji Srbije sa Tribunalom ukoliko Šešelj ne bude izručen u narednim danima.

Ministar pravde Nikola Selaković obavestio je Bramerca, koji je juče završio posjetu Beogradu, da je zahtjev Žalbenog vijeća za povratak Šešelja u pritvorsku jedinicu, zvanično stigao u Ministarstvo pravde.

Selaković je istakao da će Vlada Srbije postupiti u skladu sa domaćim zakonima i principima međunarodnog prava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se