18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pronađena nevjerovatno velika planeta

Još jedna egzoplaneta otkrivena je na udaljenosti od 500 svjetlosnih godina od Zemlje, a naučnici su zapanjeni njenom veličinom.

Planeta HATS-6b je gasoviti div i jednostavno je „prevelika” za svoju matičnu zvijezdu oko koje se okreće u maloj orbiti gdje joj je za jedan krug potrebno samo 3,3 zemaljska dana, piše Klix.ba.

“Planeta je vjerovatno nastala daleko od matične zvijezde, ali je na neki način migrirala i približila se. Nama još uvijek nije jasno kako se to desilo”, rekao je Džordž Čou sa Odsjeka za astronomiju i astrofiziku na nacionalnom Univerzitetu Australije.

Astronomi znaju da se planete formiraju od diska materije koji se formira oko novonastale zvijezde. Takođe, smatra se da se oko malih zvijezda formiraju jednako male planete zbog manje “iskoristivog materijala”.

Naučnici se zato pitaju kako je moguće da se velika planeta formira oko relativno male zvijezde HATS-6.

“Postojanje planete HATS-6b predstavlja izazov za naučnike u pogledu teorije o nastanku tih nebeskih tijela. Oni sada imaju zadatak da objasne zašto se velike planete retko formiraju oko malih zvijezda, odnosno kako dolazi do toga da se uobičajeno pravilo ‘prekrši’“, rekao je Čou.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se