5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

PRIČA O MURALU: 30 godina od dobijanja Zlatne palme na Kanskom festivalu filma „Otac na službenom putu“

Sudeći po nagradama koje je dobio, film našeg proslavljenog režisera Emira Kusturice, „Otac na službenom putu“ je jedan od najuspješnijih filmskih projekata u jugoslevenskoj kinematografiji. Štaviše, ovaj film je 1985. godine dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, zatim Gran pri međunarodne filmske kritike za najbolji film, a iste godine nominovan je i za nagradu „Oskar“ u kategoriji najboljeg stranog filma.

Uprkos svemu tome, veliki broj Zvorničana ne zna da je ovaj film sniman u Zvorniku, gdje se po scenariju odvija jedan dio njegove radnje. Tim povodom Svetosavska omladinska zajednica Zvornik je napisala projekat i uputila inicijativu da se obilježi 30 godina od dobijanja njegove prestižne filmske nagrade u Kanu.

Tim projektom predviđeno je da se uradi mural sa motivima iz filma i predložena je njegova lokacija. Opština Zvornik je vrlo brzo pokazala interesovanje za ovaj projekat i podržala sve aktivnosti Svetosavske omladinske zajednice u realizaciji ovog projekta, koji je na kraju uvršten u zvanični program obilježavanja Dana opštine. Predviđeno je bilo, takođe, da mural svečano otkrije Emir Kusturica, koji je zbog obaveza na kraju bio spriječen da dođe, ali je obećao da će nekom drugom prilikom posjetiti ovo mjesto u našem gradu.

Za izvođenje radova Svetosavska omladinska zajednica angažovala je slikarsku radionicu „Paleta“ Zvornik, koja je profesionalno i na vrijeme obavila svoj dio posla, a građani su oduševljeni visokim kvalitetom radova.

„Ja sam posebno emotivno vezan za ovu priču, jer sam i ja kao i junak iz ovog filma na kamionu došao iz Sarajeva u Zvornik, samo što sam ja za razliku od Meše, ostao u Zvorniku, među ovim divnim ljudima“, rekao je slikar Jovo Lalić, koji već dugo godina uspješno vodi slikarsku radionicu „Paleta“.

Predsjednik Svetosavske omladinske zajednice i kreator ove ideje, Stanislav Tomić, ističe da „ovaj mural nema samo umjetničku, već i turističku, socijalnu i kulturno-obrazovnu vrijednost. Po ovom će Zvornik postati prepoznatljiv, jer mali broj gradova se može pohvaliti ovakvim mjestima. Dobili smo jedinstven kutak u gradu, koji smo originalno nazvali Trg pobjednika Kanskog festivala, kao mjesto susreta, i ja bih kao građanin, zaista, volio da se to ustali u našoj svakodnevoj komunikaciji i da ljudi kada se dogovaraju da se sastanu kažu da to čine na Trgu pobjednika Kanskog festivala. I na kraju kulturno-obraznovna svrha svega ovoga. Do danas mali broj Zvorničana je znao da je ovaj film sniman u Zvorniku. Od danas mali broj Zvorničana neće znati da je ovaj film sniman u Zvorniku“.

[mom_video type=“youtube“ id=“AdjkfJc45JQ“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se