14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Parlament da se jasno odredi da je u Zvorniku bio teroristički akt

SARAJEVO – Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić smatra da bi parlament BiH prema napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku trebalo jasno da se odredi kao o terorističkom aktu.

„Nemojmo da minimalizujemo teroristički akt koji je ovdje počinio samo jedan, a oko 3.000 potencijalnih terorista kreće se BiH. Nemojte da to, kako su neki diskutovali, svodimo na lovačko društvo“, rekao je Bojić u raspravi o informaciji Savjeta ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o akciji MUP-a Republike Srpske pod nazivom „Ruben“.

On ističe da raspravu ne treba svesti na izvještaje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i ministra za izbjeglice i raseljena lica Semihe Borovac, dodajući da je riječ o mnogo široj temi za koju odgovornost imaju i Predsjedništvo i Savjet ministara BiH.

Prema njegovom mišljenju, ako se ovo svede samo na puku informaciju, onda neće dati kvalitetan odgovor na „pitanje koje se zove terorizam“.

„Pitanje je koliko su uopšte strukture za borbu protiv terorizma osposobljene da se bore protiv njega“, rekao je Bojić.

On smatra da ova tema zaslužuje sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH.

„Savjet ministara BiH mora da pronađe koncepciju i da prijedlog kako ćemo u budućnosti reagovati na pojave koje su moguće u BiH, jer na to upućuju institucije koje se bave prikupljanjem informacija o mogućim teroristima koji su prisutni u BiH“, naveo je Bojić.

Govoreći o akciji MUP-a Republike Srpske pod nazivom „Ruben“, Bojić je rekao da su hapšenja izvršena po procedurama.

Kada je riječ o navodnom kršenju ljudskih prava povratnika, on je istakao da se to ne utvrđuje na osnovu obilaska terena, nego na osnovu procedure.

Borjana Krišto iz HDZ BiH rekla je da nije dobro to što se termin terorizam ne nalazi u nazivu tačke dnevnog reda i što se izgubio u raspravi, jer ukoliko se problem terorizma želi riješiti, onda ga moraju tako i nazvati.

„Svaka javna ličnost koja minimalizuje terorizam i opravdava to nečim drugim doprinosi tom terorizmu“, smatra Krišto.

Prema njenom mišljenju, informacija Savjeta ministara BiH praktično i ne postoji, a iz informacija dobijenih od ministarstava bezbjednosti, te ljudskih prava i izbjeglica BiH, teroristički napad u Zvorniku nije se ni dogodio.

I njen stranački kolega Nikola Lovrinović ukazao je da naziv tačke dnevnog reda više ukazuje da je riječ o pljački banke, a ne o terorističkom činu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović iz SDA rekao je da je napad u Zvorniku teroristički čin i da je u direktnoj suprotnosti sa interesima Bošnjaka.

„BiH mora naći sistem mjera, od političkih, institucionalnih, policijskih, sudskih i drugih, kako bi se na najuspješniji način borili protiv ekstremizma koji je vodi u terorizam“, naglasio je DŽaferović.

Prema njegovom mišljenju, očigledno je da rasprava o ovoj temi danas neće biti završena jer je mnogo zaključaka i da će ona ponovo morati da dođe u parlament BiH.

„Najkorektnije bi bilo da stenogram i sve zaključke dostavimo Komisiji za odbranu i bezbjednost kako bi ona to sve sažela i Predstavničkom domu dostavila zaključke“, smatra DŽaferović.

Nermina Kapetavnović iz SDA rekla je da napad na Policijsku stanicu u Zvorniku jeste bio teroristički čin, te pozvala Savjet ministara BiH da izradi izvještaj o bezbjednosti u BiH i dostavi ga za narednu sjednicu Predstavničkog doma.

Damir Bećirović iz Demokratskog fronta rekao je da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku bio teroristički čin i on nije jedini u BiH, ali mnogi u BiH imaju problem da to priznaju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se