9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Osuda fašističke izjave Ruže Tomašić

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak najoštrije je osudio fašističku i šovinističku izjavu predsjednika Hrvatske konzervativne stranke i članice Evropskog parlamenta Ruže Tomašić u kojoj prijeti i vrijeđa Srbe kao narod.

„Riječ je o fašističkoj izjavi kojom se jedan narod označava prljavim i kojom se ljudima prijeti samo zato što pripadaju jednom narodu“, saopštio je Crnadak.

On je ocijenio da su stavovi Tomašićeve, ne samo šovinistički i uvredljivi, nego nanose ogromnu štetu evropskoj ideji i procesu pomirenja u regionu, u vremenu kada se u Evropi gradi zajednički front za borbu protiv svih oblika radikalizma i kada svi teže ka saradnji i toleranciji.

„Posebno je opasno što je gospođa Tomašić poslanik u Evropskom parlamentu, a ovakvi komentari podstiču evroskeptike i protivnike pozitivnih procesa“, istakao je Crnadak.

On je izrazio uvjerenje da će zvanične politike zamalja zapadnog Balkana, zemlje iz koje dolazi Tomašićeva, te zemalja EU „biti snažnije od mračne i prevaziđene politike Ruže Tomašić“.

Tomašićeva je ranije poručila Srbima da će „mnogi od njih morati da odu, ako Hrvatska počne da čisti svoje dvorište“.

„Neka mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti – biće još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju“, zaprijetila je Tomašićeva.

Ona tvrdi da Srbi „Hrvatsku smatraju za blagajnu i samoposlugu, a da joj ništa ne daju“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se