10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Oštetio Sberbanku za četiri miliona

LAKTAŠI – Protiv Ozrena Jajčanina (32) iz Banjaluke policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je oštetio Sberbanku za oko četiri miliona maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je Jajčanin kao savjetnik za velika preduzeća Sberbanke prekoračio granice ovlašćenja i sačinio lažnu dokumentaciju.

Na osnovu te dokumentacije obrisana je hipoteka nad nekretninama preduzeća „Elnos“ u vrijednosti od blizu četiri miliona maraka.

– Još se provjerava zbog čega je ovo uradio i da li je i koliku korist on imao od ovog krivičnog djela – rekao je naš sagovornik.

U preduzeću „Elnos“ su rekli da uopšte nisu upoznati sa ovim slučajem i da zbog toga ne mogu ništa komentarisati.

U Sberbanci navode da su nakon otkrivanja ovog slučaja Jajčaninu dali otkaz.

Bankar je u avgustu i septembru prošle godine, suprotno procedurama banke neovlašćeno sačinio dokumentaciju u koju je unio neistinite podatke.

Poslije toga on se potpisao u ime drugih odgovornih osoba banke i taj lažni dokument ovjerio službenim pečatom banke.

Na osnovu izvršenih krivičnih djela Jajčanin je dobio rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kojim je obrisana hipoteka sa imovine pomenutog preduzeća.

On je time onemogućio Sberbanci korišćenje založnog prava nad nekretninom.

Portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marija Markanović rekla je, navodeći inicijale, da je Jajčanin osumnjičen da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i dva krivična djela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

U oblasti privrednog kriminaliteta u toku aprila na području koje pokriva CJB Banjaluka otkrivena su 22 krivična djela i podneseni izvještaji protiv 14 osoba.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iz oblasti privrede i platnog prometa u aprilu na području ovog centra iznosila je oko 177.000 maraka, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se