20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježene 23. godine od stradanja vojnika u Tuzlanskoj koloni

BIJELJINA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović pozvao je nadležne da kazne počinioce zločina počinjenog na Brčanskoj malti u Tuzli, uz poruku da događaji iz prošlosti moraju da budu opomena svima, ali da ne smiju da zarobe sadašnjost i da upropaste budućnost naroda u BiH.

Nakon parastosa na gradskom groblju Pučile u Bijeljini i polaganja vijenaca na spomen-kosturnicu ubijenima, Savanović je pozvao i sve srpske političare na jedinstvo u donošenju strateških dogovora kako bi se sačuvalo jedinstvo naroda i Republika Srpska kao okvir za život Srba na ovim prostorima.

„Šaljem poruku svim narodima, posebno Srbima, da podignemo snagu svijesti u smislu očuvanja ovoga što smo stvorili devedesetih godina, to je zjenica oka koja nema cijenu, ta sloboda i mir, Republika Srpska koja je naš okvir za život, naš kiseonik za život, mora i da se čuva kao zjenica oka“, istakao je Savanović.

On je rekao da sve politike i svi političari u Republici Srpskoj i u BiH treba da dogovaraju, donose i poštuju odluke od kojih zavisi sudbina naroda i da sve te odluke moraju da odražavaju političku strukturu BiH uspostavljenu Dejtonskim sporazumom.

„Događaji iz prošlosti moraju svima da budu opomena, posebno mlađim generacijama, ali treba da se okrenemo životu i radu, ekonomiji i zapošljavanju, rješavanju pitanja koja će ovaj prostor napraviti odživim za život“, ocijenio je Savanović.

On je rekao novinarima da su na današnji dan 1992. godine u Tuzli ubijeni nevini i nedužni i to samo zato što su bili pripadnici JNA, jedine tada regularne vojske bivše države.

„Pomućenim umom i razumom tadašnjih vlasti i kriznog štaba Tuzle, i pored dogovora za mirno povlačenje, dat je nalog za napad zločincima iz patriotske lige, jedinica MUP-a Tuzlanskog kantona, Teritorijalne odbrane i zelenih beretki, u kojem je ubijeno 59 ljudi, a 44 njih ranjeno“ , naveo je Savanović.

On je naglasio da sve dok se zločinci ne kazne i dok ne budu procesuirani u Sudu BiH ili u Hagu, neće biti pomirenja naroda. „To se mora hitno rješavati i svi od kojih to zavisi moraju da budu svjesni da je to remetilački faktor u sadašnjosti i za budućnost“, zaključio je Savanović.

Vijence i cvijeće za ubijene u Tuzlanskoj koloni na spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 25 identifikovanih žrtava zločina položili su izaslanici predsjednika Republike, Narodne skupštine i srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Grada Bijeljine, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, preživjelih učesnika stradanja, te predstavnici Boračke organizacije i udruženja boračke populacije.

Ranije danas na mjestu zločina na Brčanskoj malti u Tuzli položene su bijele ruže, služen pomen stradalim vojnicima i prislužene svijeće.

Danas se navršava 23 godina od napada na kolonu JNA koja se sa 200 vozila i oko 600 ljudi prema dogovoru mirno povlačila iz Tuzle, u kojem je iz zasjede ubijeno 59 vojnika JNA, a ranjeno njih 44.

Okupljanje na mjestu gdje su stradali vojnici proteklo je bez incidenata

Okupljanje učesnika na mjestu gdje su stradali vojnici proteklo je bez incidenata, uz jako policijsko obezbjeđenje.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da su na ovom mjestu vojnici stradali samo zato što su bili legalni i legitimni pripadnici tadašnje države.

On je podsjetio da krizni štab grada Tuzla nije ispoštovao dogovor o mirnom povlačenju kolone JNA.

Prema njegovim riječima, Patriotska liga, jedinice Teritorijalne odbrane i „Zelene bereteke“ napale su kolonu i ubile 59 nevinih vojnika, a 44 su ranili.

Obilježavanju 23 godine od stradanja vojnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“ prisustvovali su potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Prisutni su bili predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te preživjeli i članovi porodica stradalih vojnika.

Nakon što su na Brčanskoj malti danas položene bijele ruže, služen pomen stradalim vojnicima i prislužene su svijeće, učesnici se vraćaju prema Bijeljini.

Na gradskom groblju Pučile u 12.00 časova biće služen parastos, u 12.30 časova je predviđeno polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu, a u 12.45 časova obraćanje zvaničnika.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se