5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Košmar SAD o savezu Rusije, Kine i Njemačke postaje java

Zbog pogrešnih spoljnopolitičkih odluka, Sjedinjene Američke Države rizikuju da se njihov košmar pretvori u stvarnost, a nedavni sporazumi Rusije i Kine to potvrđuju, piše Isak Adizes u „Hafington postu“.

Mogući savez Rusije, Kine i Nemačke, noćna mora Sjedinjenih Američkih Država, već je počeo da se ostvaruje, piše makedonski pisac i analitičar Isak Adizes u članku za „Hafington post“.

On smatra da se u Vašingtonu plaše da će ekonomski savez ove vrste preoteti Americi glavnu ulogu na međunarodnoj pozornici. Adizes smatra da SAD već sada gube svoje pozicije. Uzrok tome krije se u pogrešnim spoljnopolitičkim odlukama, za koje je odgovoran deo aktuelne državne administracije.

Stručnjak objašnjava u čemu je suština greške Vašingtona. Prema rečima Adizesa, SAD već nekoliko godina pokušavaju da svrgnu Vladimira Putina, izazivajući ekonomske probleme u Rusiji. Delovanje Vašingtona delimično je i posledica odbijanja Moskve da podrži odluke američkih vlasti u vezi s Avganistanom, Sirijom, Libijom i Iranom, piše stručnjak.

Adizes smatra da je Vašington sledio upravo taj cilj kada je odobrio vojni prevrat u Kijevu. Prisjedinjenje Krima Ruskoj Federaciji dalo je SAD povod da uvede sankcije Rusiji.

„Ipak, to im se obilo o glavu“, zaključuje Adizes. Prema njegovim rečima, ekonomska situacija u Ruskoj Federaciji nije jednostavna, ali zemlji koja je pružila otpor Napoleonu i Hitleru američke sankcije nisu strašne. Pored toga, nastavlja on, građani Rusije su se okupili čvrsto oko svog predsednika — upravo se to dešava sa nacijom kada je ugrožavaju spolja.

Reagujući na sankcije, Rusija sada zaključuje poslove s Kinom, piše Adizes i navodi da na taj način dve trećine američkog košmara već postaju java, a da bi slika bila potpuna, tom savezu nedostaje samo Nemačka.

Ekspert je uveren da je savez Rusije i Nemačke u budućnosti moguć — ekonomije tih zemalja su odavno zavisne jedna od druge. Ipak, bez obzira na to što SAD nastavljaju da vode antirusku spoljnu politiku, zemlja može da ostane bez posla, makar kada je o međunarodnoj ekonomskoj situaciji reč, zaključuje makedonski pisac.

(sputniknews.com)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se