18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kesić: Srpska ne smije da pomisli da više nije u opasnosti

BANJALUKA – Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić smatra da bi bila greška da Srpska pomisli da više nije u opasnosti, jer još ima onih koji zastupaju neku idealističku viziju BiH u kojoj nema prostora za samostalnu Republiku Srpsku.

„Ali ne samostalnu u smislu da to znači nezavisna Republika Srpska, kako neki pokušavaju da nametnu i time koriste referendum kao neko sredstvo prijetnje. Prema mom mišljenju, ta samostalnost ne znači da ne može da se nađe u okviru BiH. Niko od ljudi sa kojima imam kontakt u Srpskoj ne govori o nekoj avanturi da se ide prema nezavisnosti“, rekao je Kesić za „Nezavisne novine“.

On smatra da Amerika ima politiku koja je nametanja ostavila iza sebe, ističući da je do promjene u američkom stavu došlo istorijskom odlukom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da kaže „ne“ bivšem visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku.

„U tom momentu sve se promijenilo i Amerika prihvata decentralizovanu BiH. Ali inercija je ostala – više se ne govori otvoreno o ukidanjima, nego se, nekako stidljivo, provlači slika da bi svi živjeli bolje ako bi entiteti prenijeli neke nadležnosti“, naglasio je Kesić.

On je ocijenio da SAD imaju dobre namjere prema BiH, ali da su ranije neke diplomate u američkoj administraciji htjele da promijene Dejtonski mirovni sporazum.

„Neke diplomate koje su bile zadužene za BiH u njihovoj administraciji su htjele da promijene Dejton. Oni su smatrali da BiH ne treba da bude visokodecentralizovana. Nisu se slagali da treba da postoji Republika Srpska“, rekao je Kesić.

On je podsjetio na izjave Medlin Olbrajt i Ričarda Holbruka da im je najveća greška bila što su prihvatili Republiku Srpsku, jer su znali da bez Republike Srpske ne bi bilo ni Dejtona, ali su imali želju da to naknadno „poprave“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se