18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Jasenovac bio logor smrti, a ne radni

BANJALUKA, BEOGRAD – Jasenovac je bio i ostaće zapisan u istoriji kao logor smrti, najveće stratište na ovim prostorima. Niko ne može da izbriše strašne brojke i jezive zločine koji su tamo počinjeni za vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

To je odgovor stručnjaka i istoričara na pokušaj koji dolazi od novoregistrovanog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac oko koga su okupljeni hrvatski istoričari, akademici, profesori i novinari koji propagiraju ideju da je taj logor bio radni logor za sve one protivnike tadašnje NDH-a i da su brojke stradalih preuveličane.

Društvo je osnovao u junu 2014, a krajem aprila ove godine Gradska uprava Zagreb donijela je rješenje o njegovom upisu u registar hrvatskih udruženja, uz obrazloženje da će nezavisna istraživanja događaja iz prošlosti doprinijeti razvoju naučnih istraživanja.

Srpski akademik Dinko Davidov kaže da nikada niko neće moći da rehabilituje Jasenovac i promijeni mišljenje o tom logoru i danima strašnih stradanja.

– Istina o tom logoru nije samo srpska, već evropska. Njihov pokušaj je opak, ali ga nije moguće izvesti jer je istina poznata. Evropa veoma dobro zna šta znači red tih logora u Njemačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj i to je odavno rečeno – rekao je Davidov koji je autor knjige „Totalni genocid – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945“ koja svjedoči o ubijenim ljudima i uništenim hramova.

Direktor Javne ustanove Spomen-područja „Donja Gradina“ Milorad Bukva smatra da je na sceni institucionalizovanje revizionizma.

– Radi se na isti način kao što je NDH ozakonila zločin. Kroz državne institucije oni su uveli i napravili zločin, a sad kroz uvođenje društava, iza čega opet stoji država, pokušavaju da zločin negiraju – rekao je Bukva, ocijenivši da se ništa bitno nije promijenilo u njihovim politikama.

Naglasio da je cijela priča tog društva toliko providna i ponižavajuća za žrtve koje su stradale u Jasenovcu.

– Zar je više od 20.000 stradale djece bilo protivnik NDH? – upitao je Bukva.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]

Jasenovačke žrtve

  • 500.000 Srba
  • 40.000 Roma
  • 33.000 Jevreja
  • 120.000 antifašista i pripadnika drugih naroda
  • 20.000 stradale djece

[/quote]

Svoj stav o registraciji društva jasno je rekao predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić. U pismu koje je uputio hrvatskom ministru uprave Arsenu Bauku zatražio je da poništi rješenje grada Zagreba o upisu u registar udruženja tog Društva, jer ono revitalizuje zločinački karakter Nezavisne države Hrvatske.

– To rješenje ni po čemu se ne razlikuje od hipotetičkog rješenja koje bi izdalo Ministarstvo uprave u današnjoj Njemačkoj društvu čiji osnivači javno poriču žrtve Dahaua ili Aušvica, a društvo osnivaju s namjerom dokazivanja da holokausta nije bilo – navodi se u pismu.

Hrvatski antifašisti su ukazali na to da o ljudima koji stoje iza tog društva dovoljno govore njihovi radovi i izjave. Tako je predsjednik Društva Stjepan Razum ocijenio da je „za dom spremni, među hrišćanskim i patriotskim pozdravima jedan od ljepših“, da je „mit o Jasenovcu komunistička optužba cijelog hrvatskog naroda i da moraju dokazati da masovnih zločina nije bilo“.

Krajem aprila ove godine je obilježeno 70 godina. Od proboja jasenovačkih logoraša zločina i to služenjem parastosa i pomenom svim žrtvama koncentracionog logora, piše Glas Srpske.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se