18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ideja „Velike Albanije“ uklapa se u projekat Islamske države

Akademik Ljubodrag Dimić ocijenio je da se nad Srbijom opet nadvila opasnost i da se ideja „velike Albanije“ uklapa u neke druge projekte velikih sila, a može da bude uklopljena i u projekat „Islamske države“.

„Ako gledate odluke `Prizrenske lige`, jedna od osnovnih je suprotstavljanje balkanskim hrišćanskim državama i vođenje svetog rata protiv njih. Projekat `velike Albanije` može da bude uklopljen i u projekat `Islamske države` koja se rađa na istoku i čije `inženjere` i ulogu u budućnosti samo naziremo“, rekao je Dimić za „Večernje novosti“.

Dimić ističe da je u novoj podjeli mapa na Balkanu evidentno da je Albanija izabrana kao strateški partner, isto kao i Hrvatska, dok u toj raspodjeli za Srbiju nije bilo mjesta, kao ni 1914. ni 1941. godine u Hitlerovom poretku, ali to ne znači da Srbija nema svoju budućnost.

„Da bi Srbija postala značajna, potrebna joj je jaka ekonomija, ozbiljna reforma prosvjetnog sistema, stabilizovanje i reforma vojske, ozbiljno diplomatsko prisutvo svuda gde se pojavljuju pitanja vezana za njen prostor“, smatra Dimić.

Dimić smatra da su srpske političke elite svjesne opasnosti koja se nadvila nad Srbijom, zbog toga što Albanci žele i jug Srbije, takozvanu Preševsku dolinu.

On je naveo da se država brani, ne samo na granicama, nego u evropskim prijestonicama i lokalnim balkanskim državama.

Dimić kaže da Srbija, koja je kao „čovjek sa dosijeom kome se ne veruje“, treba da svoje interese uklopi u interese velikih sila na Balkanu.

On je ocijenio da su sukobi u Makedoniji jedna od kockica koje ispunjavaju mozaik albanskih teritorijalnih pretenzija, čiji je cilj stvaranje „velike Albanije“, a san svih Albanaca počeo je da se ostvaruje i realizacija tog projekta, starog 137 godina, privodi se kraju.

To podrazumijeva sasvim novu konstrukciju granica na Balkanu, na kojem, kako smatra Dimić, proces promjene granica nije završen, jer dobar dio balkanskih država danas ima priznate, ali ne i od velikih sila koje u tome učestvuju, garantovane granice.

„Neuvođenje Crne Gore u NATO, neriješen status Makedonije, situacija na jugu Srbije – sve to granice čini otvorenim“, naveo je Dimić, ocjenjujući da bi politička kriza i sukobi mogli da se preliju i u Grčku, ukoliko napusti evropske integracije.

Na pitanje zašto veliki centri moći podržavaju albanske pretenzije, on smatra da je moguće da je kriza u Makedoniji izazvana zbog toga što bi kroz Makedoniju i dalje kroz Srbiju do Mađarske trebalo da prolazi jedan krak „Turskog toka“.

„Ne treba zanemariti ni pokušaj Kine da realizuje novi vodeni put svile, što se završava kupovinom luke u Pireju u Grčkoj i razvojem brzih pruga u regionu, čime bi se povezao evroazijski prostor. Treći razlog može biti neuspjeli projekat Kosova, koji se nedavno iskazao i kroz odlazak desetina hiljada mladih ljudi“, smatra Dimić.

Navodeći da danas Srbija nema razloga da se stidi svog antifašzima, dok ga drugi u okruženju izmišljaju, Dimić je zapitao: „S čime treba da koračaju Bugari ili Hrvati na Crvenom trgu? Sa kakvom istorijom ili legitimitetom“.

Dimić je upozorio na opasnosti od revizije istorija oba svjetska rata, navodeći da danas o istorijskim istinama odlučuju neuki političari, stranački odbori, skupštinska tijela i tribunali, što je neozbiljno, jer samo naivan čovjek može da misli da se slika Prvog svjetskog rata slučajno mijenja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se