14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Hiljade Japanaca protiv američkih vojnih baza

Hiljade Japanaca protestovalo je danas na ostrvu Okinava i širom Japana zbog relokacije američke vojne baze na ovom ostrvu.

U sjeveroistočnom gradu Henoko stotine demonstranata sukobilo se sa policijom na mjestu gradnje nove nove baze – „Švab“. Privedeno je nekoliko demonstranata.

Na protestima na Okinavi danas se okupilo oko 35.000 ljudi.

„Bez obzira koliko će to trajati nikada nećemo prestati da se borimo dok vlada ne odustane“, rekao je Keiči Takara, direktor Konfederacije radničkih sindikata Okinave, prenosi danas „Raša tudej“.

Fuđiko Macuda, koji predvodi grupu građana, rekao je japanskim medijima da je ostrvo previše propatilo zbog američkih vojnih baza i da je nečuveno što i japanska i američka vlada insistiraju na izgradnji nove baze u Henoku. On je dodao da je pogrešno što niko ne sluša glas naroda.

Prema sporazumu SAD i Japana iz 2006. godine, vazduhoplovna baza američke mornarice „Futenma“ u centru grada Ginovana na Okinavi trebalo bi da bude zamijenjena novim objektom koji će biti izgrađen u Henoku, u udaljenom dijelu ostrva do 2014. godine.

Protesti su počeli u petak, 15. maja sa oko 1.200 ljudi na Okinavi i nastavili se danas u prisustvu više hiljada ljudi.

Na Okinavi se nalazi više od polovine od ukupno 47.000 američkih vojnika lociranih u Japanu u skladu sa bilateralnim odbrambenim paktom, podsjeća AP.

Veliki broj stanovnika Okinave smatra da je nepravedno opterećen prihvatanjem velikog broja američkih vojnih objekata na tom ostrvu koje ima stratešku poziciju na Istočnom kineskom moru, relativno blizu Kini i Tajvanu i želi da baza „Futenma“ bude zatvorena i potpuno odstranjena sa ostrva, a ne relocirana.

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se