23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Evropska unija – antidemokratska

BEOGRAD – Tereza Forkades, časna sestra i „nova ikona ljevice“, kako je nazivaju svjetski mediji, smatra da je EU antidemokratska organizacija i da, ukoliko se to ne promijeni, nikome, pa ni Srbiji ne savjetuje da joj se pridruži.

Forkadesova je u svijetu postala poznata kada je 2009. godine objavila video o sprezi farmaceutske industrije i vlasti, upozoravajući da vakcina protiv svinjskog gripa nije dovoljno testirana.

Ona na primjeru EU ilustruje licemerje kapitalizma da podstiče protok robe, ali ne i ljudi.

„Rastuća kriminalizacija ilegalnih imigranata je primjer za to. Prepreke za velike korporacije nestaju, dok legalni imigranti gube pravo da se spoje sa svojim porodicama“, rekla je Forkadesova za najnoviji „NIN“.

Sestra Fokades, koja širom Evrope drži brojna predavanja i inspiriše mnoge pokrete, ekonomiste i političare, navodi da su vlade zapadnih demokratija podređene velikim korporacijama.

Ona dodaje da su 90 odsto predstavnika u američkom Kongresu milioneri i da zato ne mogu da predstavljaju američki narod, čija ogromna većina nisu milioneri.

Forkadesova predlaže miran, ali radikalan raskid sa dosadašnjim modelom nacionalizacijom banaka i energetskog sistema, izlaskom iz saveza i formiranjem manjih samodovoljnih zajednica.

„Većina evropskih lijevih partija, a naročito socijaldemokratske, su partije sistema. Snažno su povezane sa velikim korporacijama i imaju ogromne dugove, koji ih čine zavisnim od banaka i nesposobnim da dovedu u pitanje moć svojih povjerilaca“, istakla je Forkadesova.

Isti problem kao i sa lijevim partijama uočava se i kod većine crkvenih zvaničnika jer su ugrađeni u sistem i imaju korist od njega.

Ona kaže da se u crkvi mnogima dopada njena ideja da žena može biti papa, ali da su tom idejom neki šokirani.

Sestra Forkades, koja je javno zdravlje i teologiju doktorirala u Barseloni i na Harvardu, pridružila se pokretu Indignados, koji je 2011. godine organizovao masovne proteste protiv mjera štednje i napisala manifest kojim poziva na nezavisnost Katalonije u Španiji.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se