18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

EU: Ustavne izmjene u BiH samo uz konsenzus svih naroda

BANJALUKA – EU u potpunosti poštuje postojeću ustavnu strukturu BiH na koju su pristali svi konstitutivni narodi, izjavio je portparol Delegacije EU u BiH Endi Megafi povodom izjave predstavnika SDA da će se ova stranka zalagati za novi ustav koji bi definisao „Republiku BiH“ sa tri nivoa vlasti.

„Postojeći Ustav sadrži mogućnosti za izmjene i procedure su jasno definisane, ali to zahtijeva konsenzus svih naroda u zemlji. Ključni problemi sa kojima se danas suočava BiH su socio-ekonomske prirode, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i podsticanje privrednog rasta i investicija“, rekao je Mekgafi.

On je napomenuo da bi izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije sada trebalo da bude u centru pažnje, kao što su se saglasile sve političke partije, te da se iz tog razloga u junu očekuje definisanje inicijalnog plana reformi.

Reagujući na stav SDA izrečen na Šestom kongresu stranke, portparol OHR-a Eldar Subašić izjavio je da je OHR u brojnim prilikama naglasio da se ustavna struktura BiH, koja uključuje postojanje entiteta, jedino može mijenjati u skladu sa postupkom izmjene ustava opisanim u samom Ustavu BiH.

On je naglasio da sve institucije na svim nivoima vlasti imaju obavezu da poštuju postojeća ustavna rješenja, osim u slučaju da Parlamentarna skupština BiH odluči da izmijeni Ustav.

U Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD je rečeno da su najvažnije reforme za BiH one koje će se baviti sistemskim nedostacima koji usporavaju ekonomski razvoj i uspješno rukovođenje zemljom.

U Ambasadi SAD ističu da je interes građana da se politički lideri usmjere na takve reforme, koje je moguće provoditi unutar postojeće strukture ako za to postoji politička volja.

„Naš stav je dobro poznat. Sve dok parlament BiH ne pokrene postupak za promjenu postojećeg Ustava u skladu sa voljom svih građana, ustavna struktura uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom – BiH kao demokratska, multietnička, suverena i nezavisna zemlja, sa neupitnim teritorijalnim integritetom, koja se sastoji od dva entiteta – mora biti poštovana od svih strana i na svim nivoima“, naglašavaju u američkoj Ambasadi.

Na Šestom Kongresu SDA naglašeno je da će se ova stranka zalagati za novi ustav BiH koji bi definisao „Republiku BiH“, sa tri nivoa vlasti.

Novoizabrani potpredsjednik stranke Šefik Džaferović rekao je da će se SDA zalagati za novi ustav koji bi definisao „Republiku BiH“ sa tri nivoa vlasti, od čega bi regionalni nivo vlasti činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalni bi činile opštine i gradove.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se