-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik: Tokić je postao aktivista „Islamske države“

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sejfudin Tokić, koji se pojavio sa ratnom zastavom takozvane Armije BiH u centru Banjaluke, postao aktivista „Islamske države“.

„On želi da izazove pažnju. Riječ je o jednom propalom političkom i ljudskom liku, jednom od multietničara iz ranijeg perioda koji se zaklinjao na priču o multietničkoj Bosni, a odjednom je postao aktivista ‘Islamske države'“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da Tokić želi da skrene pažnju javnosti, naglašavajući da je ratna zastava takozvane Armije BiH neprijateljska zastava za Republiku Srpsku i srpski narod.

„Naša zastava, zastava Republike Srpske, postojala je kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima i ona nije izišljena za razliku od te zastave BiH koja je izmišljena i koju je izmislio Alija Izetbegović i od koje su mnogi Srbi stradali“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je zbog toga Tokićev postupak provokacija, pokušaj da na taj način skrene pažnja i izazove dodatno uznemirenje.

„Logično je bilo da bude priveden. Treba vidjeti koje sankcije se mogu izreći, da li je to u sferi prekršaja ili krivičnog djela, ali očigledno je da će takav događaj morati da se sankcioniše u formi krivične odgovorosti za narušavanje javnog reda i mira i uznemiravanje, a možda čak i izazivanje mržnje“, istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da ta ratna zastava ne može da bude kompatibilna sa onim što osjećaju u Republici Srpskoj.

„Mi našu zastavu Republike Srpske ne nosamo nigdje po Federaciji BiH i ne namećemo je bilo kome, za razliku od njihove ratne zastave koju nam pokušavaju nametnuti“, rekao je Dodik, navodeći da FBiH nema svoju zastavu, što govori o tome kako je konstituisana.

Dodik je zaključio da je riječ o pokušaju provokacije, koji se najavljivao za današnji dan. On je podsjetio da je Tokić prije nekoliko dana najavljivao da će „uraditi nešto masovno“.

„A sva masovnost, koliko ja vidim, svela se na jednog lika i jedno nedjelo Sejfudina Tokića“, rekao je Dodik.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić uhapšeni su danas u Banjaluci, nakon što su u blizini Skupštine grada istakli zastavu takozvane Armije BiH.

Tokić je ranije pozvao Bošnjake da se 22. maja masovno okupe u Srpskoj pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH uz parolu „Zastava BiH na svakom pedlju naše države“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se