20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Terorizam ozbiljan izazov pred kojim je BiH

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da je terorizam kao ozbiljan izazov pred kojim se našla BiH tragično pokazao lice 27. aprila u smrtonosnom napadu radikalnog islamiste na policiju Republike Srpske u Zvorniku.

„Među uhapšenima u vezi sa napadom nalazi se najmanje jedan povratnik iz borbi u Siriji“, napominje predsjednik Srpske.

Dodik je propratno pismo poslao uz redovni Izvještaj koji je Vlada RS uputila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija a u kojem se poseban akcenat stavlja na snažnu podršku novoj inicijativi EU za BiH kao i na nužnost decentralizovane federalne strukture BiH.

„U Izvještaju se ispituje nužnost decentralizovane dejtonske strukture BiH za očuvanje stabilnosti i funkcionalnog upravljanja BiH. Takođe se obrazlaže potreba da BiH, kao najveći evropski izvoznik boraca u “Islamsku državu“ po glavi stanovnika, posebno bude na oprezu i spriječi terorizam kod kuće“, ističe se u pismu predsjednika RS generalnom sekretaru UN.

Dodik navodi i niz aktivnosti RS na ispunjavanju obaveza u skladu sa usvojenom izjavom na državnom nivou o evropskom putu.

Kako pojašnjava, to su stalan rad RS na ekonomskim reformama, preispitivanje skupih i neefikasnih institucija na nivou BiH, reforma pravosuđa neophodna za dostizanje evropskih standarda i pregovori o mehanizmu koordinacije vlasti u BiH.

U Izvještaju se razmatra i zašto Kancelarija visokog predstavnika mora biti zatvorena, kao i zašto članice UN treba da se suprotstave kontraproduktivnoj rezoluciji o zločinima u Srebrenici.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se