15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dan kada je i krv gorjela

Porodice pobijenih vojnika, kao i preživjeli učesnici kolone, očekuju da će Apelacioni sud u Beogradu za Iliju Jurišića, naredbodavca napada na kolonu, donijeti valjanu odluku, odnosno da će potvrditi kaznu od 12 godina.

BIJELJINA – Prošle su 23 godine od zločina muslimanskih paravojnih formacija nad pripadnicima JNA, koji su 15. maja 1992. u koloni napuštali Tuzlu.

Vojnici su se, prema ranijem dogovoru sa tuzlanskim vlastima, povlačili iz kasarne „Husinska buna“, i trebalo je da iz BiH, preko Bijeljine, krenu za Srbiju.

Za ovaj zločin, u kojem je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena, do danas niko nije odgovarao.

Preživjeli učesnici kolone, koja je napadnuta i zapaljena, i danas teško o tome pričaju, jer ih boli sjećanje na poginule i ranjene drugove – na dan kada je „i krv gorjela“.

Slavko Novaković, preživjeli učesnik kolone, danas ratni vojni invalid, kaže za Srnu da je komanda JNA postigla sporazum sa opštinskim vlastima u Tuzli o mirnom i bezbjednom napuštanju grada u pravcu Bijeljine.

Međutim, kolonu, koja je u mirnodopskoj formaciji napuštala grad, iz zasjede su napale paravojne formacije „patriotske lige“, „zelenih beretki“ i jedinica teritorijalne odbrane BiH.

„Odgovornost za ovaj napad snose tadašnje vlasti opštine Tuzla, koje su garantovale bezbjedan izlazak JNA iz grada“, ističe Novaković.

Kada je riječ o ovom zločinu, ističe on, sudovi i tužilaštva u BiH ne postoje 23 godine. „Tamo ne postoji niko ko bi mogao ili želio da procesuira zločin nad nedužnim vojnicima“, konstatuje Novaković.

Porodice pobijenih vojnika, kao i preživjeli učesnici kolone, očekuju da će Apelacioni sud u Beogradu za Iliju Jurišića, naredbodavca napada na kolonu, donijeti valjanu odluku, odnosno da će potvrditi kaznu od 12 godina.

„Optimista sam u tom pogledu, jer Apelacioni sud ne bi trebalo da bude ni pod čijim pritiskom“, kaže Novaković i napominje da bi presuda trebalo da bude poznata ovih dana.

On je ogorčen /ne/radom sudova i tužilaštava u BiH kada je riječ o ovom, ali i svim drugim zločinima počinjenim nad Srbima.

Najbolja potvrda činjenice da je napad na kolonu JNA bio organizovan jeste podatak da je tuzlanska regija, odmah poslije ovog napada, „očišćena“ od Srba i da ih je više od 120.000 napustilo to područje da bi spasili svoje živote.

Preživjeli učesnici kolone i porodice stradalih vojnika imaju ogromno povjerenje u Vladu Srpske, jer, navodi Novaković, zahvaljujući njoj imaju priliku da već nekoliko godina na Brčanskoj malti, na mjestu stradanja, odaju poštu poginulim drugovima.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić najavio je da će 15. maja u Tuzli, na Brčanskoj malti, biti obilježeno 23 godine od stradanja pripadnika JNA, a potom i u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama.

Nakon okupljanja građana u 8.00 časova ispred Gradske uprave u Bijeljini, u 8.30 planirano je da autobusima i vozilima kolona organizovano krene za Tuzlu, u 10.00 časova predviđena je mirna šetnja Brčanskom maltom, mjestom gdje je i počinjen zločin 15. maja 1992. godine.

Dunjić je naveo da je u Tuzli planiran i kratak vjerski pomen, a nakon toga biće položene ruže i prislužene svijeće.

U Bijeljini u 12.00 časova biće služen parastos i položeni vijenci, a potom će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Zorica SIMEUNOVIĆ, SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se