4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Brisel da zahtijeva od Zagreba da ukine penzije ustašama

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta apelovao je da EU, Savjet Evrope, OEBS i međunarodna javnost zahtijevaju od Hrvatske da ukine penzije ustaškim zločincima i da se nedvosmisleno ogradi od Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

U saopštenju Linta ocjenjuje da činjenica da Hrvatska više od 20 godina isplaćuje penzije za više od 13.000 ustaša, „domobrana“ i članova njihovih porodica, pokazuje da je ta država više nasljednica genocidne NDH, a manje avnojevske i socijalističke republike Hrvatske.

Linta navodi da veliki dio hrvatskog društva i dalje vjeruje da je NDH bila temelj stvaranju današnje Hrvatske, iako u Ustavu formalno-pravno piše drugačije, te podsjeća da od ulaska Hrvatske u EU u hrvatskom društvu „ponovo jača proces fašizacije i ustašizacije, odnosno mržnje i nasilja prema svemu što je srpsko“.

Kao potvrdu, Linta navodi da je Tuđman na kongresu HDZ-a 1990. godine izjavio da je NDH bila istorijski izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom, a zatim je dozvolio povratak ustaškoj emigraciji.

On napominje da su za vrijeme rata 90-tih masovno rušeni partizanski spomenici, da su hrvatski vojnici pjevali ustaške pjesme i na uniformama imali ustaške simbole, da je protjerano pola miliona Srba i uništen veliki broj srpske imovine i kulturne baštine.

Linta dodaje da učenici u hrvatskim školama ne uče da je u Jasenovcu postojao dječiji logor, u kojem je usmrćeno više od 20.000 srpske, romske i jevrejske djece do 14 godina, i da su postojali logori za djecu i u Sisku, Jastrebarskom, Križevcima i Đakovu.

On ističe da Hrvatska treba da se nizom konkretnih mjera, a ne samo deklarativno, nedvosmisleno ogradi od NDH.

Te mjere treba da omoguće povratak otetih imovinskih prava protjeranim Srbima, procesuiranje brojnih ratnih zločina nad Srbima, prestanak stalnih hapšenja, privođenja, pokretanja istraga i podizanja optužnica protiv Srba u svrhu njihovog zastrašivanja i odvraćanja od povrataka i slobodnog kretanja.

Linta ističe da to treba da omogući i sankcionisanje veličanja ustaške ideologije putem pjevanja ustaških pjesama, uzvikivanja ustaških pozdrava i upotrebe ustaških simbola, izmjenu nastavnih programa s ciljem da učenici u hrvatskim školama saznaju pravu istinu o NDH i genocidu koji je izvršen nad srpskim, romskim i jevrejskim narodom.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se