5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Bošnjaci nisu odustali od ratnih ciljeva

BANJALUKA – Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica izjavio je da većina bošnjačkih političara nije odustala od ciljeva koje nisu postigli u ratu i da zato sada na razne načine pokušavaju da destabilizuju zemlju.

„Ovakvi postupci mogu da dovedu do eskalacije nepovjerenja i do sukoba. Zato Republika Srpska i njene institucije treba da preduzmu mjere kako bi Srpska bila zaštićena“, rekao je Mihajilica, komentarišući poziv predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića da se Bošnjaci 22. maja masovno okupe u Srpskoj pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH, uz parolu „zastava BiH na svakom pedlju naše države“.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac kaže da Tokićeve aktivnosti i retorika mogu biti veoma opasni.

„Posebno je opasno što Tokić nije usamljen i što njegovo mišljenje dijeli i dobar dio bošnjačke političe elite koja je sponzor radikalnim islamističkim pokretima“, naglasio je Košarac.

On ocjenjuje da je to potvrda da postoji kohezija između te elite i određenih nevladinih organizacija s ciljem pravljenja haosa u BiH, prenosi „Glas Srpske“.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i publicista Enver Kazaz ocijenio je da Tokić nedvosmisleno širi govor mržnje.

„Nakon što je prokockao ogroman novac koji je dobio u politici i nakon što je državnim novcem proizvodio gljive u sopstvenoj firmi, Tokić je primio islam od hvalitelja vehabija bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića. U ovom trenutku on bi mogao ruku pod ruku sa Cerićem koji je o vehabijama govorio kao o novim, jakim muslimanima“, kaže Kazaz.

Sejfudin Tokić pozvao je sve Bošnjake da „ustanu u odbranu BiH od neofašizma vlasti Republike Srpske i od onih koji su slični ubijenom policajcu Draganu Đuriću, koji je učestvovao u stvaranju genocidne Republike Srpske“.

„22. maj dan kada je BiH primljena u UN. Masovno okupljanje u entitetu Republika Srpska. Masovno donošenje zastava. Šetnje, skupovi, manifestacije“, naveo je Tokić u pozivu Bošnjacima.

Tokić, koji je na prošlogodišnjim izborima bio kandidat za predsjednika Republike Srpske okačio je na svom i na Fejsbuk profilu Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda fotografije krvi ispred Policijske stanice u Zvorniku na koju je vehabija Nerdin Ibrić 27. aprila izvršio teroristički napad i ubio policajca Đurića, a dvojicu njegovih kolega ranio. Uz fotografiju je ostavio poruku „Sudbina je u rukama Bošnjaka“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se